Apple refuză să deschidă cutia Pandorei


Acum câteva zile un judecător din SUA a dat o decizie (link document oficial) prin care obligă Apple să ofere FBI-ului asistența tehnică necesară pentru deblocarea Iphone-ului folosit de cuplul de atacatori din San Bernardino.

FBI și multe alte servicii de informații din lume încearcă de ani buni să obțină puteri mărite din partea legiuitorilor și “portițe” în sistemele de operare din partea producătorilor de device-uri mobile pentru accesarea informațiilor confidențiale de pe aceste dispozitive. Totul, desigur, în numele protejării cetățeanului planetar de terorism.

Până la un punct demersul este absolut justificabil și corect, ca dovadă că marile companii precum Apple, Microsoft, Google și Facebook oferă agențiilor de securitate informațiile confidențiale ale celor implicați în special în cazuri de terorism și pornografie infantilă.

Dar această ultimă cerere este diferită. Acum FBI cere companiei Apple  un instrument de eludare a sistemelor de protecție folosite pe telefoanele sale.

Concret, să-i ajute să “spargă” telefonul teroristului, în cazul de față un Iphone 5c, prin încărcarea unui sistem de operare care să permită scrierea parolei fără limită de încercări, prin mijloace electronice (adică nu prin tastarea pe telefon ci prin conectarea la un calculator) și fără să șteargă informațiile după introducerea greșită a parolei de zece ori.

Cu alte cuvinte FBI cere Apple să deschidă o adevărată cutie a Pandorei.

De ce o cutie a Pandorei ?

Pentru că FBI nu face o cerere clasică  de acces punctual la informații confidențiale aflate pe serverele Apple, cere un “backdoor” adică o cheie universală cu ajutorul căreia să pătrundă acum în acest telefon și oricând vor ei în oricare alt telefon similar de pe planetă.

Acum FBI promite că această cheie se va folosi doar pentru telefonul teroristului din cazul San Bernardino, dar este bine știut cum principiul “precedentului” este larg folosit în sistemul de justiție American. Este destul de evident că exact asta urmărește FBI, crearea unui precedent.

La fel de limpede este că în baza acestui precedent nu doar FBI va solicita “spargeri” de telefoane ci orice altă agenție și orice alt guvern din lume. Mai mult, guvernele totalitare își vor justifica acțiunile folosindu-se de acest caz.

Cyberterorismul, un fel de terorism 2.0, va primi o mare mână de ajutor. Telefoanele moderne nu conțin doar pozele din ultima vacanță, conțin informații extrem de sensibile cum ar fi datele bancare și datele medicale.

Ei bine, în acest context, ideea că prin crearea de portițe în sistemele de operare a telefoanelor mobile ajutăm la prevenirea terorismului este o glumă proastă, un motiv serios de îngrijorare față de capacitatea sistemului de a înțelege provocările mileniului 21.

Este evident pentru oricine, specialist sau nespecialist, că o portiță deschisă pentru băieții buni este o portiță larg deschisă și pentru băieții răi.

Există suficiente indicii că astfel de măsuri nu prea afectează activitatea organizaților criminale, pe “piață” sunt numeroase soluții de comunicare criptată ce nu pot fi controlate, pe care de altfel aceștia le și folosesc. Singurii afectați vor sutele de milioane de utilizatori adică exact cei care trebuie protejați de activitățile criminale.

Din punct de vedere tehnic, situația este delicată pentru Apple pentru că în acest caz particular e vorba de un Iphone 5C, telefon ce nu beneficiază de ultimele metode de protecție a datelor precum modelele de la 5s încoace, cum ar fi touch ID și sistemul Secure Enclave. Metode de protecție foarte avansate ce nu pot fi ocolite nici măcar de Apple.

secure-enclave

Cu alte cuvinte Apple nu poate spune “nu pot”, tehnic Apple poate “sparge” un Iphone 5C.

Ca atare, teoretic, Apple a avut doar două opțiuni: să se conformeze sau să refuze. Practic Apple nu putea decât să refuze și din fericire a făcut-o.

Printr-o scrisoare adresată direct utilizatorilor săi,  CEO-ul Apple Tim Cook, a explicat foarte detaliat și pe înțelesul tuturor ce implică din punct de vedere tehnic cererea FBI, de ce un sistem backdoor este periculos și mai ales de ce este important să se înțeleagă miza finală a unui asemenea demers.

Miza este mai mare decât dreptul la confidențialitatea informațiilor este chiar punerea în discuție a libertății individului, un pilon de bază al societăților democratice.

Atitudinea Apple dar și reacția de susținere a CEO-ului Google și a altor mari companii și organizații  îmi dă speranță că planeta pământ e încă o planetă normală,  unde există și se respectă reguli și principii, unde puterile sunt bine echilibrate și delimitate, unde omul încă mai are drepturi și libertăți.

Totuși războiul abia a început, deznodământul este încă departe, dar aș spune că prima bătălie, și poate cea mai importantă a fost câștigată de Apple.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI