Începând cu 19 martie și până pe 22 martie are loc la Las Vegas conferința IBM Think. La acest eveniment IBM prezintă ultimele sale tehnologii și modul în care acestea vor schimba lumea.

În fiecare an conferința IBM Think începe cu sesiunea “5 în 5” prin care sunt prezentate cele 5 tehnologii de vârf pe care IBM le dezvoltă și au potențialul de a rezolva probleme majore în următorii 5 ani.

În varful degetului sunt 64 de plăci de bază care conțin fiecare două astfel de micro-calculatoare. mulțumim The Verge pentru lămuriri.

Acestea sunt cele 5 tehnologii revoluționare prezentate la IBM Think 2018:

  1. Ancorele criptografice
  2. Criptografia tridimensională (bazată pe structuri abstracte algebrice)
  3. Planctonul monitorizat cu roboți microscopici
  4. Combaterea subiectivismului generat de Inteligența Artificială
  5. Evoluția dezvoltării computerelor cuantice în următorii 5 ani

1. Ancorele criptografice

Cel mai mic computer din lume (1mm pe 1mm) este o componentă importantă pentru implementarea tehnologiei ce poartă numele de ancore criptografice.

Ancorele criptografice sunt un fel de amprente digitale ce pot fi integrate fizic în produse și materiale și înregistrate într-un blockchain cu scopul de a garanta autenticitatea acelor produse și materiale pe întreg lanțul de producție și distribuție.

Aceste amprente digitale pot lua diferite forme, cum ar fi astfel de micro-computere sau coduri optice.

Ma jos un exemplu de cod optic.

Micro computerul prezentat de IBM are câteva sute de mii de tranzistori și este mai mic decât un grăunte de sare.

Punctul ăla negru este micro-calculatorul

Are o putere de calcul similară cu un procesor de anii 90, mai mult decât suficientă pentru a îndeplini funcții de monitorizare, analizare, scriere și comunicare de date. Alimentarea se face printr-o celulă fotovoltaică iar comunicarea cu lumea exterioară se face printr-un LED și un senzor foto.

Un astfel de micro-calculator poate spune nu doar dacă un produs este original dar chiar și felul în care a fost manipulat de-a lungul întregului lanț de producție și distribuție.

Acest micro-computer este în stadiu de cercetare dar conform celor de la IBM în aproximativ 18 luni se pot livra primele modele către clienți. Un astfel de micro-calculator va costa aproximativ 10 cenți.

Nu trebuie să fi cercetător sau vreun geniu pentru a înțelege că prin astfel de tehnologii, cum sunt aceste ancore criptografice putem la un moment dat digitaliza orice obiect fizic și apoi inregistra în blockchain-uri specifice sau poate chiar într-un blockchain universal.

Beneficiile vor fi multiple și importante, fără dar și poate. Dar trebuie bine cântărite și riscurile inerente aduse de o lume în care știm tot ce se intâmplă nu doar cu fiecare individ în parte dar și cu fiecare obiect în parte.

De asemenea, un AI care va avea acces la aceste blockchain-uri și va agrega date importante nu doar ca volum dar și ca nivel foarte ridicat de detalii despre lumea în care trăim, poate deveni mai devreme decât ne închipuim acea inteligență generală ce va guverna planeta. Întrebarea e cine va guverna AI-ul ?

Conferința poate fi urmărită live. La acest link puteți afla programul.