Device-urile electronice interzise în bagajul de mână pentru călătorii care vin din Orientul Mijlociu


Businessman working with laptop on airplane.

Ultima mare “bombă” în lupta antiteroristă tocmai a fost lansată de Statele Unite și Marea Britanie: toate electronicele în afara mobilelor sunt interzise în bagajul de mână pentru cei care vin cu avionul din Cairo, Istanbul, Kuwait City, Doha (Qatar), Casablanca (Morocco), Amman (Iordania), Riyadh și Jeddah (Arabia Saudită), Dubai și Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

După interzicerea intrării în SUA a cetățenilor din 9 țări arabe, administrația Trump vine cu încă o măsură discutabilă, dar de data asta nu neapărat d.p.d.v. moral și legal cât tehnic și logisitc.

Explicația autorităților americane, este simplă și clară: teroriștii pot ascunde în electronicele personale mai mari, cum ar fi un laptop, materiale explozive. Bun, am înțeles asta, dar nu am înțeles cum această interdicție va opri cu adevărat persoanele care vor să strecoare o bombă în cabina avionului folosind un laptop ?

Înțeleg că decizia este luată în urma unui pont dar atâta vreme cât există nenumărate aeroport-uri “sigure” de unde se poate zbura liniștit cu un laptop la subraț spre Statele Unite sau UK, interdicția este aproape inutilă. Cel mult le dai niște bătăi de cap în plus teroriștilor la schimbarea biletelor și găsirea rutelor optime.

O asemenea măsură poate fi eficientă doar dacă este adoptată la nivel internațional de toate aeroporturile din lume.

Probabil că așa s-ar elimina problema bombelor ascunse în laptop-urile transportate în cabină (și care probabil nu sunt suficient de puternice pentru daune semnificative dacă explodează în cală) dar apare problema “bombelor” din fabricație, și anume bateriile Lithium-Ion care nu prea se simt bine în cala avioanelor și iau foc.

Decizia pare pripită și luată ca un răspuns punctual la informații legate de un asemenea posibil incident, dar adoptarea ei limitată o face inutilă ba chiar periculoasă.

P.S. Nu m-aș mira ca această interdicție să fie adoptată la nivel internațional ca o normă de siguranța a zborurilor aeriene.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI