Primul laptop produs de Microsoft – Surface Book

Sub bagheta lui Satya Nadella, Microsoft a dat impresia unei companii tot mai puțin interesate de producția propriului hardware, cel puțin pe segmentele de piața maturizate și dominate de giganții Apple și Samsung.

În ultimele sale evenimente Microsoft și-a arătat noua sa strategie și poziționare. Servicii și aplicații multiplatformă, modernizarea și unificarea sistemului său de operare și în general concentrarea resurselor pe ceea ce știe MS cel mai bine să facă, software.

La capitolul hardware Microsoft s-a arătat dornic să deschidă drumuri (vezi tableta Surface, prima tabletă dedicată productivității) și să inoveze aproape ca un start-up, și mă gândesc aici în primul rând la ochelarii pentru realitate augumentată HoloLens.

Ieri însă Microsoft ne-a spus o altă poveste. Noile sale device-uri, tableta Surface 4 Pro, laptop-ul Surface Book, Band 2 și cele două smartphone-uri Lumia 950, au impresionat și chiar entuziasmat presa de specialitate.

Aparent paradoxal în 2015, vedeta prezentării a fost un laptop, Microsoft Surface Book și nu un smartphone. Realizat parcă sub dictonul “Uite cum se face un laptop cu windows”, Surface Book are pedigriul unui mare succes de piață.

Un hibrid, care la o apăsare de buton, printr-un sistem foarte inteligent de prindere, devine o tabletă sau o puternică stație de lucru.

Surface Book este realizat din aluminiu la același înalt nivel de calitate al finisajelor precum laptop-urile Apple.

Surface-Book-Hinge

Dar “piesa centrală” a primului laptop produs de Microsoft este sistemul de prindere al tastaturii de ecran. Un sistem inovativ, care nu doar că arată superb dar pare să fie foarte robust și ușor de folosit, ceea ce este vital pentru un hibrid.

Dar ceea ce poate face din Surface Book adevăratul deschizător de drumuri pentru hibride, este distribuirea componentelor interne în tastatură și tabletă și mai ales funcționarea sub un singur sistem de operare indiferent de modul în care îl folosim.

Când ecranul este conectat la tastatură avem în față un laptop fără compromisuri, cu putere de calcul similară laptop-urilor profesionale. Prin detașare avem practic o tabletă Surface 4 Pro.

Tastatura conține o baterie suplimentară și opțional o placă video dedicată produsă de Nvidia. Ecranul este de 13.5 inch, la o rezoluție de 3000×2000 pixeli cu 267 pixeli/inch și cu aceeași proporție de 3:2 întâlnită la Surface 3 și Surface 4.

Nvidia-GPU

Configurația de bază pleacă de la procesorul i5 de ultimă generație (Skywell), 8 Gb RAM, 128 Gb memorie de stocare, la un preț de 1499 dolari.

Configurația de top vine cu un procesor i7 de ultimă generație (Skywell), 16 Gb RAM, 512 Gb memorie de stocare, la un preț de 2699 dolari.

Surface Book va fi disponibil începând cu sfârșitul acestei luni și se poate precomanda pe site-ul Microsoft.