Misiunea imposibilă a fost îndeplinită. La revedere Rosetta. La revedere Philae.


montaj-rosetta-67p

Astăzi este o zi tristă. Naveta Rosetta a fost prăbușită controlat pe cometa 67P.

Între misiunea imposibilă și misiunea îndeplinită stau 22 de ani. Ideea nebună de a pune un robot pe o cometă nu pare desprinsă din cărțile SF ci din cărțile de basme.

Misiunea navetei Rosetta și a robotului Philae este poate cea mai frumoasă poveste pe care ne-au spus-o oamenii de știință. O poveste care a cucerit o lume întreagă, care inspiră și va inspira mult timp de acum încolo generații întregi.

Cometa 67P, se îndrepta dincolo de orbita lui Jupiter, la cea mai mare distanță de soare la care a fost vreodată naveta Rosetta, însoțitoarea cometei din 2014.

În această poziție Rosetta ar fi rămas fără energia solară. De asemenea pentru timp de o lună soarele ar fi fost foarte aproape de linia de contact dintre pământ și Rosetta, făcând imposibilă comunicarea.

Deznodământul era unul singur, încheierea misiunii. Singura variabilă a fost modul în care s-o încheie. O moarte lentă prin abandonarea navetei în spațiu sau una dramatică prin prăbușirea pe cometă ?

ESA a ales “Grand Finale” , prăbușirea controlată. În timpul coborârii Rosetta a făcut permanet măsurători ștințifice asupra gazelor, plasmei și prafului și a realizat poze de înaltă rezoluție de la distanțe foarte mici față de suprafața cometei.

Astăzi ESA a transmis live ultimele momente ale navetei. Evident, un eveniment cu o mare încărcătură emoțională pentru toți cei implicați în proiect dar și pentru cei care l-au urmărit pe media socială.

Pentru mulți oameni de știință de la ESA, aceasta misiune reprezintă întreaga lor carieră. Să știi că de mâine nu mai este naveta cu care vorbeai în fiecare dimineață la cafea nu este un lucru ușor.

Oricât de mult aș încerca să explic cât de frumos a fost comunicată această misiune nu aș reuși. Video-ul de final al misiunii este suficient pentru a înțelege de ce acest uriaș proiect a fost nu doar un triumf ștințific dar și o lecție de pus în manualele de comunicare.

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI