Moto Z, primul telefon modular care are viitor.


Din 7 Decembrie Moto Z este disponibil și în România exclusiv la Orange la prețul de 569 euro cu 50% reducere la orice Moto Mod.

Producătorii de telefoane au viață grea. Tehnologiile sunt tot mai mature, competiția tot mai dură și utilizatorii tot mai  pretențioși. Toate astea pentru o marjă de profit mai subțire decât cel mai subțire telefon din lume adică Moto Z.

Ca pasionat/blogger/jurnalist de tehnologie e greu să te mai entuziasmezi la apariția unui nou telefon.

Dar din când în când apare câte un David care încearcă să-l provoace pe Goliat, adică industria cu giganții ei cu tot. Motorola, cândva unul dintre ăia mari, se mișcă azi ca un start-up, cu agilitate și îndrăzneală. Iar după experiența de azi cu Moto Z pot spune că rezultatele se arată.

moto-z-cu-moto-mods-2-800px

Acum 6 luni, Motorola, divizia de mobile de la Lenovo, a lansat în SUA noul său flagship Moto Z. Un telefon cu un șasiu din aluminiu și oțel inoxidabil, cu o grosime de doar 5.2 mm, cu fețe din sticlă și cu specificații interne deja obișnuite pentru un flagship din 2016.

Snapdragon 820, 4 Gb ram, ecran Amoled 5.5 inch 1440×2560 pixeli, microSD, camera principală 13 mp, camera secundară 5 mp, baterie 2600mAh.

Dar minunăția de inovație pe care o aduce Moto Z stă în platforma sa modulară. Ca și concept,  telefoanele modulare nu mai sunt o noutate. Google și LG au încercat apa cu Proiectul Ara și LG G5.

Proiectul Ara nu a părăsit laboratorul iar LG G5 nu a părăsit rafturile magazinelor. Google și LG au abandonat ideea de telefon modular.  Principala lor hibă ? Sistemul de îmbinare și conectare.

Motorola însă, a creat un sistem de prindere inteligent, pe bază de magneți puternici între 2 corpuri monolitice adică între telefonul Moto X și extensiile sale, care poartă numele de Moto Mods.

Pentru moment există 4  module: o baterie, un video proiector, o cameră foto și o boxă cu două difuzoare de 5w. Când nu folosești module poți pune capace de diferite culori și texturi.

Lansare Moto Z.JPG

Ce m-a impresionat: telefonul  și sistemul de prindere.

Telefonul arată foarte bine. Finisajele și materialele sunt la același nivel cu cele întâlnite la Galaxy sau iPhone. Este foarte subțire, are doar 5.2 mm! Dar nu știu cum, nu-ți dă impresia că se rupe în două la prima folosire. Asta o spune cineva care urăște acest trend prostesc de a subția telefoanele de dragul subțiatului.

Prinderea se face de la sine fără rebootare sau setări suplimentare. Odată ce au fost prinse, Moto Z este una cu extensia. Îmbinarea este absolut perfectă fără vreun spațiu sau ceva care să-ți arate că acolo sunt două piese “lipite”.

detalii-imbinare-moto-mods.jpg
Bumper-ul alb de silicon vine la pachet cu telefonul

Dar pe cât de ușor se prind pe atât de “greu” se desprind și spun asta într-un sens pozitiv. Nu aș transpira prea mult la gândul că mi se desprinde modulul de pe telefon.

Așa cum ne-am obișnuit cu telefoanele Motorola, Moto X vine cu un Android foarte curat, fără bloatware-ul des întâlnit în lumea Android. Versiunea este 6.0 urmând ca în curând să se se treacă la Nougat, ultima versiune de Android.

Modulele

Bateria, cu numele sofisticat Incipio off GRID, mi-a plăcut cel mai mult. Soluții pe piață pentru creșterea autonomiei există deja, carcasele cu baterii incorporate și bateriile externe sunt foarte populare. Dar niciuna dintre aceste soluții nu se integrează cu un telefon așa cum o face modulul de la Moto X. Practic, pentru o creștere nesemnificativă în grosime și fără un compromis estetic primești încă o zi de autonomie. Bateria se încarcă odată cu telefonul. 

boxa-jbl-moto-mods.jpg

Boxa JBL. Se aude tare și cred că și bine. Chiar și în condiții de zgomot ambiental, puteam face distincție între frecvențe. Boxa are două difuzoare de 5 w fiecare și o baterie proprie ce-i oferă o autonomie de 4-5 ore de folosire continuă.

moto-mod-foto-camera.jpg

Modulul de cameră foto ar fi principalul motiv pentru care mi-aș cumpăra un asemenea telefon. Dar pentru moment, în opinia mea, Hasselblad True Zoom intră în categoria de concept.

detalii-imbinare-moto-mods-2.jpg

Chiar dacă are un logo cu reputație pe el, singura chestie pe care acest modul o face în plus este zoom-ul optic de 10x. Nu am avut prea mult timp la dispoziție, dar la prima vedere, calitatea pozelor, expunerea și viteza de focalizare nu m-au impresionat într-atât încât să justifice folosirea modului în locul camerei de pe telefon. Aștept cu mare interes versiunea 2.0.

Video proiectorul, Insta-Share Projector,  pare să-ți facă treaba decent, evident mai ales dacă nu există lumină ambientală. Nu pot spune că am fost impresionat de luminozitate sau claritate dar nu sunt sigur dacă nu era o problemă de setări ca atare nu dau un verdict.

În concluzie nu pot spune decât atât: Platforma pe care ne-o propune Motorola prin Moto Z are clar viitor. Este un sistem viabil prin fiabilitate, ușurință de utilizare și spațiu de design.

Mai mult, telefonul modular în sine, ca și concept, rezolvă probleme reale nu inventate în departamentele de marketing. Telefonul trebuie să îndeplinească tot mai multe funcții, a devenit computerul-briceag-elevețian pe care îl purtăm cu noi aproape tot timpul.

Dar împachetatul de atâtea utilități într-un aparat ce poate intra în buzunar vine cu compromisuri ce nu pot fi rezolvate decât prin asemenea extensii. Mulți au încercat dar se pare că doar Motorola a reușit.

Acest sistem de prindere cu magneți, fără “urechiușe” și țumburuși poate face din telefonul modular o platformă a viitorului pentru computerele mobile pe care le purtăm cu noi zi de zi.

Începând cu 7 decembrie 2016, Moto Z este disponibil exclusiv în rețeaua Orange și pe www.orange.ro, la prețul de 229 euro alături de un abonament Orange Me 42 pe 24 de luni. În plus, până pe 31 decembrie 2016, Orange oferă 50% discount pentru orice modul Moto Mods achiziționat împreună cu telefonul.

P.S.
Cu toate că Moto Z impresionează prin calitate și inovație Lenovo are o misiune grea în a impune o revoluție în industria mobilă.

Nu spun asta pentru că platforma Moto Z nu este în sine reușită ci pentru că este foarte greu să răzbați într-o lume în care trendurile sunt dictate atât de autoritar de giganții Apple, Google și Samsung.

Dacă Moto Z era un iPhone, un Pixel sau un Galaxy, adică avea în spate un Apple, Google sau Samsung, toată lumea ar fi vorbit azi de “Moto Z” și și-ar fi dorit un telefon modular.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI