MWC2017 – Blackberry KeyOne, un nou pariu pe ADN-ul Blackberry : tastatură fizică și securitatea sporită


Dacă în 2007 lumea ridica sprâncenele la ciudățenia aia de telefon fără taste numită iPhone, astăzi sprâncenele se ridică dezaprobator la telefoanele cu tastatură fizică.

TCL, compania care a primit licența de a produce telefoane sub brandul Blackberry a lansat ieri la Mobile World Congress din Barcelona noul său telefon pe Android cu tastatură fizică, Blackberry KeyOne.

stock-keyone-2.jpg

Design & Specificații

Telefonul are un design elegant, în linia tipică Blackberry. Șasiul este din aluminiu iar spatele este “îmbrăcat” cu un material texturat pentru a crește aderența și confortul la folosire.

Configurația internă este una medie, procesorul Snapdragon 625 este ceva mai slab decât Snapdragon 820 și în general folosit pe telefoanele midrange. Dar după spusele producătorului, KeyOne este suficient de puternic pentru a satisface nevoile de productivitate ale utilizatorilor.

Ecranul este acoperit de sticla Gorrila Glass 4, are 4,5 inch cu un raport de 3:2 și este de tip LCD cu o rezoluție de 1620 x 1080px.  Memoria internă este de 32 Gb, 3 Gb de ram și o cameră photo de 12 megapixeli construită cu același senzor Sony întâlnit la Google Pixel. Nu știu dacă și calitatea pozelor este aceeași având în vedere că aplicațiile native foto diferă. Așteptăm review-urile.

Și poate cea mai importantă caracterisică este că Blackberry KeyOne vine cu Android 7.1 și cu promisiunea celor de la TCL că va  primi lunar actualizările de la Google.

blackberry-key-one-mercury-mwc-19.jpg

KeyOne folosește o versiune Android aproape de cea originală cu doar câteva aplicații native preinstalate cum ar fi: BBM (BlackBerry Messenger), Blackberry HUB și BlackBerry DTEK, soft destinat monitorizării și securizării telefonului.

BlackBerry KeyOne va fi lansat în Aprilie la prețul de 599 de euro în Europa și 549 de dolari în SUA. Precomenzile se pot face deja online pe site-ul blackberrymobile.com.

Acum întrebările și opiniile

Ce poate aduce bun un telefon cu tastatură fizică precum Blackberry KeyOne ?

Tastatura poate fi folosită și ca un mouse pad pentru scroll ceea ce înseamnă că nu mai acoperi parțial ecranul cu mâna, un beneficiu important pentru navigare.

Tastele fizice pot fi folosite ca shortcut-uri pentru aplicații, de exemplu tasta “F” pentru Facebook, “T” pentru twitter, “W” pentru weather, ș.a.m.d. Ideea unui buton fizic asociat cu o aplicație mi se pare foarte utilă mai ales dacă poți accesa aplicația fără să deschizi în prealabil ecranul.

Datorită tastaturii fizice, KeyOne oferă un câmp vizual mai mare față de un telefon de 4.7 inch care folosește o parte din ecran pentru tastatura software.

Tastele fizice pot fi folosite și cu mănuși sau în condiții în care touchscreen-ul nu poate fi folosit în mod optim.

Tastatura fizică poate ajuta la viteza de scriere, mai ales dacă se face fără a privi telefonul. Sigur, asta ține mult și de obișnuință.

Din hands-on-urile celor care au fost ieri la evenimentul Blackberry, spun că telefonul devine foarte util când folosești două aplicații pe ecran și poți scrie într-una dintre ele fără opturarea celeilalte cu tastatura software.

Cu toate astea mai poate “prinde” un telefon cu tastatură fizică în 2017 ?  Mai ales că intrăm într-o eră în care scanarea irisului și comunicarea vocală cu asistenta inteligentă vor face din tastatură, fie ea fizică sau software, o relicvă a trecutului.

Personal cred că va prinde, cel puțin pentru o nișă suficient de mare încât să justifice existența unui asemenea telefon pe piață pentru următorii 5 ani (totuși nu știu dacă va fi KeyOne telefonul cu tastatură fizică care va activa această nișă de utilizatori având în vedere prețul cam mare pentru ce configurația internă are).

De ce cred asta ? 

Ei bine, pe lângă posibilele avantaje enumerate mai sus aduse de o tastatură fizică există și factori mai subiectivi, cum ar fi de exemplu plictiseala din piață.

Oamenii vor permanent lucruri noi nu doar pentru că sunt mai performante dar și pentru că sunt distincte, diferite de cele vechi. Iar cum asta nu se mai întâmplă de ceva vreme, smartphone-ul a devenit un obiect aproape banal pe care lumea nu-l mai privește cu entuziasm sau curiozitate.

Este o unealtă și atât. Asemenea contexte sunt prielnice apariției modei retro, când vechiul devine nou și noul devine vechi. Un fenomen ce nu cred că va ocoli telefoanele mobile.

Ca atare orice diferență notabilă, cum este o tastatură fizică, evident daca nu ia din utilitate, poate deveni acel element diferențiator pe care oamenii îl caută.

Ca o concluzie, este foarte posibil ca Blackberry Keyone să apară într-un moment foarte prielnic și să surprindă, chiar dacă la o scară mai mică, așa cum a facut-o iPhone-ul în 2007.

Singura mare problemă, prețul. Chiar dacă este destinat productivilor 600 de euro este prea mult când la aproape aceeași bani îți cumperi un flagship consacrat din 2016. La 450 de euro, maxim 500 de euro, KeyOne ar fi fost un hit printre nostalgici și nu numai.

P.S.

De ce Snapdragon 625 și nu 820 sau 821 ?

Cei de la TCL spun că Blackberry KeyOne este un telefon dedicat în special celor care folosesc mobilul pentru productivitate și procesorul 625 nu doar că satisface în întregime cerințele de performanță dar este și mai eficient în consumul de energie, ceea ce este crucial pentru acest tip de utilizatori.

Explicația celor de la TCL pare logică, merită să sacrifici puterea de procesoare care oricum nu este folosită pe un telefon destinat productivității pentru eficiența sporită a bateriei, doar că nu la acest preț de flagship.

 

 

 

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI