Samsung Galaxy Note 8, plictisitor de frumos, finisat și performant

Noul Note 8 este un telefon de nota 9,5. Adică nu prea ai ce să-i reproșezi. Dar ca și arbitrele rusoaice, eu nu dau nota zece orice ar fi. Pentru că nimic nu este perfect, totul este perfectibil. Când s-a lansat Galaxy S8 acum câteva luni, mi-a fost clar că Samsung (compania) s-a băgat de una singură într-un colț, un colț al excelenței. Ai zice că e de bine, nu ? Da și nu.

Pentru cei grăbiți: Note 8 va fi disponibil din 15 septembrie la prețul de aprox 1000 de euro la liber. Se poate precomanda deja la Orange și cei care o fac primesc gratuit un Dex, o stație de docare pentru trasformarea telefonului într-un desktop PC.

Ca aspect și dotări Note 8 este foarte similar cu Galaxy S8. Are dimensiunile de 162.5 x 74.8 x 8.6 mm, 195 de grame cu ecranul și spatele din Corning Gorilla Glass 5.

E dotat cu un procesor Snapdragon 835 (USA și China) și Exynos 8895 pentru restul lumii. Are 6 Gb RAM și vine cu memorie internă de 64/128/256 GB.

Ecranul este super Amoled de 6,3 inch cu o rezoluție de 1440X2960 pixeli și densitate de 521 ppi. Note 8 are cameră duală cu ambii senzori de 12 Mp și stabilizare optică. Bateria este de 3300 mAh.

Dar de ce plictisitor de frumos, finisat și performant ? Sau mai bine spus de ce un hardware excepțional nu mai este de ajuns în 2018.

Da, știu, nu există articol despre telefoanele Samsung fără referiri la Note 7. Dar oricât mi-aș dori sunt nevoit s-o fac și eu pentru a explica mai bine de ce excelența noilor telefoane Samsung poate fi un bumerang.

Note 7 a fost din categoria telefoanelor care generează salturi și impun noi standarde de calitate și așteptări: design-ul, materialele, finisajele, performanțele și caracteristicile unice față de concurență și modelele anterioare îl poziționau clar ca telefonul de referință al anului 2017.

Dar dezastrul care a urmat a creat un imens nivel de așteptare în rândul fanilor și implicit de presiune peentru Samsung. După câteva bâlbâieli de comunicare și gestionare al celui mai mare dezastru din industria mobilelor, Compania Sud Coreeana s-a ridicat, s-a șters de praf, s-a pus pe treabă și a livrat.

Momentul mult așteptat al primului flagship de după Note 7 nu cred că a dezamăgit. Samsung a fost forțat să livreze un telefon făra compromisuri sau jumătăți de măsură. Nimic nu putea fi păstrat la sertar pentru următoarea generație.

Samsung trebuia să arunce tot ce avea mai bun în bătălia de recâștigare a încrederii consumatorilor. Și a făcut-o. Galaxy S8 nu este perfect dar este un telefon care fără dubii a ridicat și mai sus ștacheta conceptului de telefon flagship.

Doar că această căutare obsesivă a excepționalului în materiale, finisaje și performanțe a dus la o viziune de tip tunel. Samsung a pus orice altceva pe planul doi. Și aici intră toate acele lucruri care devin tot mai importante: serviciile și noile tehnologii care satisfac deja nevoile utilizatorilor, adică Inteligența Artificială și Realitatea Augementată.

Samsung a ales VR-ul și pe Bixby.

Realitatea virtuală este o tehnologie de nișă, încă departe de a cuceri marea masă de consumatori, dedicată în special distracției. VR-ul nu are încă aplicabilitate în viața de zi cu zi iar asta va ține cel puțin până când vor dispărea cărămizile alea de ochelari. Și totuși Samsung pedalează în această direcție. Ciudat.

Bixby, asistenta inteligentă lansată odată cu Galaxy S8, foarte interesantă ca și concept și promisiune,  nu a venit nici pe jumătate coaptă, ceea ce este un dezastru. E știut cât de nemiloși suntem cu serviciile necoapte, nimeni nu mai acordă o a doua șansă, vezi aplicația Maps de la Apple. Probabil că serviciul și aplicația s-au îmbunătățit considerabil dar nici prin minte nu-mi trece să o folosesc când mi-a rămas în cap că Google Maps este pur și simplu serviciul mai bun.

Și ca o paranteză, de ce Bixby și nu Sammy ? Când fanii te alintă trebuie să fii fericit și să te folosești de asta ca de o mare oportunitate. Iar asistenta inteligentă este o asemenea oportunitate.

Mai ales că brandul Samsung are mare nevoie de aceast sex-appeal cu care Apple aparent s-a născut. Distincția nu se mai face la telefoane ci la servicii și brand. O inteligență artificială cu numele de Sammy are mai mari șanse să fie adoptată, iertată și reevaluată de către fanii Samsung.

Totuși poate exista o explicație tehnică pentru numele Bixby,  numele asistentelor inteligente trebuie să fie suficient de distinctiv fonic pentru a fi ușor de identificat și activat. Nu știu dacă Sammy ar trece sau pica acest test.

Paradoxal succesul telefoanelor nu mai ține de telefoane ci de universul pe care ele îl deschid. Cu cât acest univers este mai mare, mai stabil, mai relevat nevoilor de zi cu zi cu atât mai bine. Și dacă acest univers generează și o legătură emoțională și identitară atunci vorbim de un jack-pot.

Dar toate aceste aspecte au fost trecute de Samsung în subsolul listei sale de priorități. În contextul dezastrului Note 7 este total de înțeles dar cred că obiectivul a fost atins.

Samsung a confirmat că Note 7 a fost un accident și este în continuare compania de încredere care produce telefoane de cea mai înaltă calitate. Sper că de acum încolo resursele și atenția celor de Samsung se vor direcționa spre ceea contează tot mai mult: serviciile, ecosistemul, Inteligența Artificială, integrarea IoT și de ce nu Realitatea Augementată.

P.S. Personal visez la un telefon cu stylus de la Note 3. Lucrez mult vizual, fac schițe și îmi plac notițele scrise de mână. Mi-aș lua și mâine Note 8 dar nu știu dacă la 1000 de euro. Diferența de preț față de modelele anterioare este considerabilă și nu știu dacă plus-urile lui Note 8 justifică această extra investiție. Rămâne de văzut.

Până atunci vă recomand sa vedeți video-ul lui Marques Brownlee


Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI