Anticoncepționalele viitorului ?


microcip-anticonceptional

E bine sau e rău ? Mai în glumă mai în serios asta se întreabă  tot mai mulți când vine vorba de omniprezența tehnologiei în viețile noastre de zi cu zi. Cipuri și senzori  în grădină,  în mașină, în casa, în buzunar, la mână, pe piele, peste tot.

Dar când tehnologia pătrunde dincolo de epidermă  temerile și întrebările devin foarte serioase.

Implanturile subcutanate nu mai sunt chiar o noutate, mai ales când vine vorba de capsulele de hormoni pentru previnirea sarcinilor.

Această metodă anticoncepțională are și avantaje și dezavantaje.

Principalul avantaj este că în mod automat, timp de 3 ani în fiecare zi în corpul tău se eliberează hormonul artificial progestin,  care îngroașă mucusul cervical blocând astfel spermatozoizii sa ajungă la ovul. Ca atare nu mai există riscul sarcinilor nedorite pentru că ai uitat să iei pastila anticoncepțională.

Principalul dezavantaj ar fi ca dacă vrei sa faci copii în aceasta perioada de 3 ani, implantul trebuie scos.

microcip-anticonceptional-2

Acum se experimentează un cip revoluționar, care ține 16 ani și se poate controla wireless în cazul în care dorești să faci copii. Proiectul este susținut de Fundația Melinda & Bill Gates și se pare ca ideea îi aparține chiar lui Bill Gates.

Cum funcționează ?

Cipul are un microrezervor cu levonorgestrel, a doua generație a hormonului progestin, care este deschis și închis în fiecare zi de un impuls electric, suficient cât să elibereze în organism o doză exacta de 30 de micrograme din hormonul anticoncepțional. 

Cipul se poate introduce sub braț, pe abdomen sau în partea dorsală. Dacă în acest interval de 16 ani dorești să rămâi gravidă, cipul are un comutator care poate fi controlat printr-o telecomandă și poate întrerupe eliberarea hormonului.

Proiectul este realizat de compania MicroCHIPS care speră să introducă cipul pe piață in 2018.

Confortul de a nu mai lua zilnic o pastilă este evident un beneficiu, dar o asemenea metoda anticoncepțională ar putea ajuta la rezolvarea unei probleme cu mult mai sensibilă și mai gravă, avorturile, mai ale în țările sărace.

Din cele 42 de milioane de avorturi anuale la nivel global, 20 de milioane, aproape jumatate, se fac doar în zonele sub-dezvoltate economic.

Accesul redus la soluțiile anticoncepționale dar mai ales lipsa educației sunt principalele cauze ale acestei triste statistici. Implantarea unui asemenea cip, chiar daca poate fi văzută de unii ca o teorie a conspirației, ar putea să reprezinte o soluție viabilă, la cel puțin două probleme grave, avorturile si supra-popularea in zonele sărace.

Atâta vreme cât femeile au control asupra acestei metode anticoncepționale și implicit asupra vieții și sănătății lor,  microcipul lui Bill Gates ar putea reprezenta anticoncepționalul viitorului, sau cel puțin deschizătorul de drumuri pentru acest important domeniu al biotehnologiei.

surse:

mic.com

birth-control-comparison.info/implant

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI