Apple își înfurie fanii: Macbook Pro nu mai are mufe USB 3.0 și nici slot de SD-card


Să ies în oraș cu prietenii sau să stau la prezentarea Apple ? După “zvonuri” citire, răspunsul a fost clar, afară cu băieții. Bine am făcut.

După ani și ani Apple a prezentat noul Macbook Pro. Revoluționar și curajos Macbook Pro ediția 2016 vine ca de obicei în două dimensiuni, 13 și 15 inch.

macbookpr-0

Noul MacBook Pro este mai subțire, are un touch bar  în locul butoanelor de funcții (F-urile de sus), nu mai are slot de sd-card și nici o altă mufă în afară de usb-c/thunderbolt 3, (4 bucăți).Dar  are mufă de căști, am zis. Display-ul este de x ori mai luminos, mai extraordinar și mai fabulos.

apple-macbook-touch-bar-utilizare
Touch Bar-ul într-una din situațiile de reală utilitate, editarea video. Photo credits: TheVerge

Poți încărca laptopul prin orice mufă usb-c din dotare, ceea ce e chiar cool că nu mai ești dependent de încărcătorul Apple. Pe de altă parte, mufa MagSafe avea marele avantaj că era magnetică și se punea/scotea ușor, motiv pentru care nu dădeai pe jos laptopul dacă te împiedicai de cablu. Un alt exemplu al atenției pentru detalii care acum ușor ușor dispare din credo-ul Apple. Deh, nu le poți avea pe toate.

thunderbolt_medium

Da, sunt un pic răutăcios, dar cu motive. Să ne înțelegem, noul MacBook Pro este un laptop solid, din toate punctele de vedere. Unul dintre cele mai mature produse de pe piață. Doar că Apple nu ne mai oferă de multă vreme motive de exaltare, în timp ce alții o fac. Nu mă refer la exaltarea tâmpă de dragul exaltării, mă refer la aia dată de inovațiile cu beneficii reale.

De exemplu dacă e să compar ce a prezentat Microsoft pe 26 octombrie și ce a prezentat Apple pe 27 octombrie, Microsoft a luat indiscutabil caimacul, a generat wow-ul, în timp ce Apple nu. Și asta pe terenul absolut al lui Apple.

Chiar dacă din altă categorie, superbul PC all-in-one Surface Studio, cu ecranul său de 28 de inch 4k+ care se transformă într-o tabletă uriașă, îți aprinde imaginația, dorința de a-l avea, fluturașii din stomac, cheful de muncă, de creație.

Surface_Studio_Overview_2_HeroFullBleed_V3.jpg

De asemenea, noul Microsoft SurfaceBook, chiar dacă e pe același șasiu și vine doar cu îmbunătățiri interne, are în continuare o inovație relevantă, utilă: ecran detașabil cu touch, adică o tabletă în toată regula. Să mai zic că îl ține bateria vreo 16 ore ?

Surface-Book-.jpg

În răstimp, ce face Apple ? Scoate un rând de taste pentru a pune un touchbar (funcționează ca un touch screen interactiv), îl subțiază un pic, scoate slotul sd-card și alte mufe folosite în mod curent de tot universul,  și gata, a numit-o pe treabă.

Toate astea în condițiile în care bugetul Apple de R&D pe 2016 a fost de 10 miliarde de dolari!

În aceeași linie strategică ciudată, Apple nu a adus înnoiri liniei sale de mare succes, Macbook Air. Modelul de 13 inch entry level de la Macbook Pro este mai subțire și mai performant decât topul de la Air, deci, ai zice că e gândită treaba.

Doar că la 1500 de dolari vorbim de o cu totul altă categorie de preț și de un alt public țintă. Ce faci cu linia ta de laptop-uri accesibile, poarta de intrare pentru noii adepți ai ecosistemului tău ?

Dacă nu aduci îmbunătățiri măcar scade prețurile, pentru că la prețul actual, cu performanțe deja prăfuite, Macbook Air nu mai este soluția accesibilă și viabilă de altădată.

Mă gândesc că Apple vrea să impingă consumatorii spre gama Macbook Pro, și să-și simplifice portofoliul. Dar laptop-urile ca și categorie, sunt pe un trend negativ, ca atare nu mai poți merge cu prețurile ca-n vremurile bune, trebuie să reduci din pretenții.

apple-macbook-preturi
Photo credits: TheVerge

Deciziile hilare din ultima perioadă mă conving tot mai mult că managementul Apple trăiește în trecut. Trecutul ăla luminos când erau singurii de pe piață care creau și produceau device-uri unice ca design și finisaje.

Acum nu doar că nu mai sunt singurii dar sunt și depășiți pe cam toate planurile. Vezi gama Samsung Galaxy, vezi Xiaomi Mi Mix, vezi Surface Studio și alte un milion de lucruri care le sunt similare sau chiar le dau clasă.

mi-mix-featured

Am citit pe diagonală scrierile fanboy-iste de pe site-urile de specialitate și m-am dus direct la secțiunile de comentarii. Predomină masiv sentimentele de dezamăgire și frustrare. Sentimente exprimate de oameni care își câștigă pâinea folosind produse Apple.

L-am întrebat pe bunul meu prieten Dan Samoilă, un bine cunoscut fotograf profesionist și un mare utilizator și fan de Mac și produse Apple, ce părere are despre noul Macbook Pro.

Am un MacBook Pro din 2010 care merge impecabil. Cu toate astea, mă gândeam serios să fac totuși un upgrade când va apărea noul MacBook Pro. Acum nu mai sunt așa sigur că merită, motivul principal fiind lipsa mufelor usb 3.0 și a slotului SD-card. Le folosesc în mod curent și cu noul MacBook  ar trebui să am mereu cu mine dongle-uri, cabluri, adaptoare… o durere de cap inutilă.

Eu nu sunt dezamăgit de noul Macbook Pro în sine cât sunt dezamăgit de atitudinea Apple, de acest pagubos “good enough” pe care îl ura Steve Jobs.

Pentru o companie care are bugete anuale de cercetare de 10 miliarde de dolari ritmul de inovație reală este total nesatisfăcător.

Nu poți vorbi de democratizarea accesului la tehnologie când produsele tale costă tot mai mult, nu poți vorbi de curaj pentru că ai eliminat o mufă în timp ce alții discută despre colonizarea lui Marte, nu te mai poți numi inovatorul lumii când tu nu ești în poza de grup a celor care se ocupă de Realitatea Virtuală, Realitatea Augementată, Inteligența Artificială-pe-bune, mașinile autonome ș.a.m.d.

Tot ne zicem că Apple  lucrează pe nevăzutelea și că sigur are ceva pe țeavă de o să picăm din picioare. Tot ce se poate, doar că aceste speranțe pălesc până la dispariție cu fiecare eveniment Apple.

Gigantul din Cupertino devine to mai mult Gingașul din Cupertino care își actualizează device-urile cu atingeri ușoare și fine precum vocea lui Jony Ive.

Apple trăiește din inerția lucrurilor excepționale pe care le făcea pe vremea lui Jobs. Acum devine tot mai greu să-i contrazici pe cei care spun că produsele Apple sunt doar o serie de iterații superficiale cu mici brizbrizuri de luat ochii la fraieri.

Îmi pare rău să o spun dar Apple nu mai este Apple. Sunt un fan, un utilizator de produse Apple, dar mă gandesc serios la alternative.

P.S. Încă o veste tristă, logo-ul Apple de pe dosul ecranului nu se mai aprinde. Nu există o metaforă mai bună pentru a descrie ce face Apple de ceva vreme.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI