CES2017 – Garmin a lansat Fenix 5, succesorul popularului ceas multisport cu GPS Fenix 3


Seria ceasurilor Fenix este top-ul celor de la Garmin pentru ceasurile inteligente multisport cu GPS integrat. Fenix 3, lansat în ianuarie 2015 s-a bucurat de un mare succes și a “stat” pe piață fără un upgrade major timp de 2 ani. În 2016 Garmin a lansat doar o versiune de Fenix 3 cu senzor integrat pentru măsurarea ritmului cardiac.

Anul acesta  Garmin a venit la CES cu un nou ceas Fenix, respectiv Fenix 5. De ce nu Fenix 4 ? Pentru că în  chineză cifra “4” este foarte aproape fonetic de cuvântul moarte. Asociere pe care nu ți-o dorești când vine vorba de un ceas dedicat sportului și aventurii.

Care sunt noutățile ?

  1. Dimensiunea. Fenix 5 vine în trei dimensiuni.  Modelul anterior, Fenix 3 este un ceas mare (51mm diametru), iar multe persoane cu încheieturi mici, în special femeile nu îl puteau purta. Garmin a răspuns cerințelor pieței cu  3 variante de dimensiuni: Fenix 5s (42 mm diametru), Fenix 5 (47 mm diametru)  și Fenix 5x (51 mm diametru).Fenix-5-Series_2.jpg
  2. Ecran: rezoluția a crescut de la 218×218 pixeli la 240×240 pixeli în cazul modelelor Fenix 5 și Fenix 5x. Fenix 5s a rămas cu ecranul de 218 x 218 pixeli. Numărul de culori a crescut de la 16 la 64.
  3. Bateria: autonomia în modul GPS a crescut de la 20 de ore la 24 de ore pentru Fenix 5 și Fenix 5x. Fenix 5s a scăzut de la 20 de ore la 13 ore în modul GPS. În modul Ultratrac (o setare în care GPS-ul se oprește periodic pentru conservarea bateriei) bateria ține  până la 100 de ore față de 50 de ore cât ține Fenix 3.
  4. Memoria internă a crescut de la 32 MB la 64MB iar în cazul lui Fenix 5x care poate folosi hărți pentru GPS la 12 GB. Din păcate acest spațiu generos de pe Fenix 5x nu poate fi folosit pentru stocarea și redarea de muzică.
  5. Fenix 5x poate încărca și folosi hărți topografice cu puncte de interes, hărți pentru ciclism și  golf.

    fenix5x-topo
    Fenix 5x poate folosi hărți topografice
  6. Giroscop integrat în toate noile modele.
  7. Senzorul HR Garmin Elevate este acum la versiunea 2.0, a devenit mai plat și oferă o monitorizare în timp real a ritmului cardiac 24/7 (măsurare la intervale de 1-2 secunde). Rămâne de văzut dacă există o îmbunătățire și la acuratețe. 3x-fenix-back-m.jpg
  8. Segmentele Strava pentru alergat și ciclism pot fi acum accesate direct de pe ceas.
  9. Conectivitate  cu senzori externi Bluetooth Smart ceea ce deschide Fenix 5 spre o multitudine de senzori inteligenți.
  10. Fenix 5 și Fenix 5s nu mai au Wi-Fi decât pentru modele cu ecran Saphire. Fenix 5x vine doar în varianta Saphire și are integrat Wi-Fi. Pentru mulți poate fi un minus, mai ales dacă nu sunt interesați să investească încă 100 de dolari în versiunea Saphire. Wi-Fi-ul este bun pentru sincronizarea automată cu telefonul, tableta, pc-ul mai ales când volumul de date este mai mare (curse lungi, cu multe puncte de traseu etc). Sincronizarea se poate face și prin Bluetooth dar mai încet și doar cu device-urile compatibile.
  11. Capacul de pe spate este acum din oțel.
  12. Quickfit, este noul sistem de prindere al curelelor (lățime 26mm), care simplifică schimbarea lor printr-o simplă apăsare a unui buton de blocare. Curelele Quickfit sunt compatibile cu Fenix 3. band-release.jpg
  13. Prețul de bază a crescut cu 100 de dolari față de Fenix 3 la data lansării. Fenix 5s și Fenix 5 costă 599$ (varianta fără Saphire și Wi-Fi) Fenix 5x costă 699$.

Fenix 5 va fi disponibil cel mai probabil la sfârșitul lunii martie.

Pentru comparații mai detaliate puteți consulta tabelul de pe site-ul Garmin.

DcRainmaker hands-on

 

 

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI