Cum descrie o femeie aflata pe moarte experienta sa cu realitatea virtuala


roberta-cu-oculus-rift

Pentru multi dintre noi Realitatea Virtuala este inca prea virtuala si prea putin realitate. Inca nu intelegem cu ce “se mananca” sau mai bine spus cu ce ne poate ajuta.

Multi asociaza Realitatea Virtuala doar cu jocurile pe calculator, ceea ce e de inteles. Totusi  povestea impresionanta a doamnei Roberta Firstenberg, bolnava de cancer in faza terminala ne arata ca Realitatea Virtuala este despre mult mai mult decat jocurile pe calculator si entertainment-ul in general.

Dupa ce anul trecut in decembrie doctorii i-au spus ca mai are foarte putin de trait, nepoata sa Pri, artista 2d-3d pentru jocuri electronice, s-a hotarat sa ii tina companie bunicii in fiecare seara.

Intr-o zi Roberta (bunica) i-a dezvaluit nepoatei un vis ciudat pe care l-a avut.

Se facea ca o versiune din viitor a lui Pri (nepoata) si sora sa au venit sa o viziteze. I-au promis ca o vor lua cu ele in viitor si o vor vindeca de cancer, folosind un scaun de calatorit in timp care ii va permite de asemenea sa exploreze si sa vada lumea din nou.

“In noaptea aia nu am putut deloc sa dorm. A fost una dintre conversatiile care m-au afectat cel mai mult si m-a facut sa ma simt absolut neputincioasa.”

A doua zi Pri a avut o disputa amiabila cu colegii de birou despre urmatoarea generatie de console. Pri era sustinatoarea ochelarilor Oculus Rift, in vreme ce colegii sai ridicau in slavi Xbox One si Playstation 4.

“In timp ce aduceam mai multe argumente despre Rift, mi s-a aprins un beculet deasupra capului – calatorie, iesitul afara doar stand in scaun, etc. In seara aia am mers acasa cu gandul sa-mi incerc norocul si sa le scriu celor de la Oculus Rift.”

A doua zi a primit un email de la Kevin Crawford, seful departamentului de relatii cu clientii de la Oculus.

“Pur si simplu am plans in timp ce citeam email-ul”

La scurt timp a venit si setul de ochelari Oculus versiunea 1, construiti penntru dezvoltatorii de aplicatii. A incarcat demo-ul cu Vila din Toscana i-a pus ochelarii pe cap bunicii si a inceput sa inregistreze experienta acesteia cu realitate virtuala.

Ceea ce urmeaza este mai mult decat emotionant. Descrierea Robertei de la sfarsitul filmului  despre cum reusea din nou sa urce scarile, sa atinga fluturii, sa se bucure  de gradina si peisajele frumoase si cum toate astea au ajutat-o sa inteleaga si mai bine minunatia vietii si importanta impartasirii experientelor pe care le traim, te pune serios pe gaduri.

Cum luam noi totul de-a gata, cum ignoram lucrurile cu adevarat importante din jurul nostru cum realitatea in care traim s-ar putea sa fie mai virtuala decat ne imaginam.

Roberta a spus ca experienta sa cu ochelarii Oculus a avut un efect terapeutic evident si ca asemenea tehnologie ar trebui folosita imediat pentru oamenii care se afla in asemenea situatii.

Realitea Virtuala acum se naste. Suntem martorii primilor pasi ai acestor noi tehnologii, dar nu este greu sa ne imaginam cum ne pot ele ajuta.

Tehnologia nu este buna sau rea, este produsul mintii noastre creative si dornice de evolutie. Instrumentele devin rele sau bune in functie de directia in care le folosim. Asta ne arata si aceasta poveste, Realitatea Virtuala, care pe buna dreptate ne ofera si motive de ingrijorare, ne poate ajuta in numeroase domenii si poate fi mult mai mult decat o alta forma de distractie si consum de informatie.

P.S. Filmuletul dureaza 12 minute, daca va plictisiti va rog sa nu inchideti ci sa mergeti la final (minutul 9:50) unde Roberta descrie experienta ei cu Oculus Rift, merita indiferent daca va intereseaza tehnologia sau nu.

sursa: the rift arcade

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI