Nomophobia – dependența cronică de telefon


cell_phone_addiction

Ești dependent de telefon ? Atunci ești nomophob.

Iată o nouă ștampilă pusă în fișa clinică, era să zic tehnică, a omului modern.

Un nou și vast domeniu se naște în studiile psihologice. Impactul tehnologiei asupra comportamentului uman.

Mental suntem cel mai mult influențați de mobilele inteligente și rețelele sociale și asta pentru că oferă cocktailul perfect pentru dependență.

Frica că nu ai telefonul permanent cu tine, (no-mobile-phone-phobia) a primit botezul ștințific, Nomophobia.

Psihologii americani susțin că tot mai mulți tineri sunt afectați de această stare mentală, deloc de neglijat.

Panică sau chiar disperare, lipsă de concentrare în timpul conversațiilor, verificarea permanentă a telefonului pentru notificări, sunt câteva dintre simptomele nomophobiei.

Unii oameni au în mod regulat sentimentul că le sună telefonul, o condiție care se cheamă Sindromul vibrației telefonului, un semn al unei adicții pentru tehnologie chiar și mai serioasă.

Sună familiar ? E suficient să ne observăm și să ne uităm în jur pentru a înțelege ce spun aceste studii. Foarte probabil că cei mai mulți dintre noi au experimentat la un moment dat trăiri similare.

copil-carucior-mama-la-telefon

Problema este mai serioasă decât ne imaginăm. Doctorul David Greenfield, profesor de psihiatrie la Universitatea de medicină din Connecticut, le-a spus celor de la BusinessInsider că puternicul atașament de telefon este similar cu orice altă adicție, ceea ce presupune o dereglare a dopaminei.

Dopamina fiind un neurotransmițător care e răspunzător de motivare pe bază de recompensă. Dopamina ne împinge să facem diferite activități pentru că știm că vom fi recompensați pentru asta.

De fiecare dată când primești o notificare pe telefon, apare imediat o creștere a dopaminei care ne spune ca s-ar putea sa fie ceva ce merită toată atenția, chiar dacă vorbim de un sms de la cineva de care ne place, un email sau orice altceva.

Problema este că nu știm ce va fi în aceste notificarii sau când ele vor veni și asta e ceea ce convinge creierul să verifice permanent. Este ca o mică mașină mecanică de jocuri de noroc.

Peste 63% dintre respondenții unui studiu făcut în 2013 de Harris Interactive, au spus că sunt afectați dacă pleacă de acasă fără telefonul mobil. Majoritatea se întorc pentru a-l recupera chiar dacă au ieșit doar pentru scurt timp.

Într-un alt studiu realizat de Huffington Post și YouGov, 64% dintre respondenți cu vârste între 18 și 29 de ani au adormit cu telefonul sau tableta în pat.

Doctorul David Greenfield susține că nomophobia este doar o mică parte a unei probleme mai mari, dependența de internet.

Un telefon mobil este doar o foarte rapidă cale de a accesa internetul. Cercetările mele au arătat că ușurința de accesare, disponibilitatea și portabilitatea cresc de două ori mai mult dependența de telefon față de alte metode de conectare.

Comoditatea este mama adicțiilor – cu cât este mai ușor să interacționăm cu tehnologia cu atât mai mare este intoxicarea.

Cum ne tratăm de Nomophobie și în general de dependențele de tehnologie ?

Dacă nu suntem într-o situație cu adevărat gravă e suficient să ne observăm comportamentul și să impunem niște reguli în folosirea acestor device-uri.

Nu scrie mesaje când conduci, nu lua telefonul cu tine în baie, impune-ți regula de a nu folosi telefonul când ești cu prietenii. recomandă doctorul Greenfield.

La asta aș mai adăuga:

  • să nu dormi cu telefonul în aceeași cameră sau măcar nu pe noptieră
  • să nu folosești telefonul când mănânci
  • să folosești un telefon clasic (non-inteligent) în vancanțe și oricând te recreezi dacă totuși vrei să fi găsit pentru situații de urgență

Pentru cei cu probleme mai serioase sunt recomandate centrele și taberele de “detoxifiere” digitală.

De exemplu în China, prima țară care a recunoscut în mod oficial gravitatea acestor dependențe, există tabere de detoxifiere cu antrenamente aproape în still militar. Aici sunt trimiși adolescenții care au probleme grave de dependența față de internet.

În California, sub motto-ul “Să ne deconectăm ca să ne conectăm”  există o tabără cu programe de detoxificare digitală dedicate adulților.

De asemenea doctorul David Greenfield a înființat Centrul pentru dependența de Internet și Tehnologie.

Tot doctorul Greenfield ne recomandă aplicația Menthal care ne spune cât de mult folosim telefonul mobil. În echipa din spatele acestei aplicații face parte și un român.

Oricât de pasionați de tehnologie am fi trebuie să recunoaștem ca pe lângă numeroasele beneficii există și multe efecte secundare, unele chiar foarte grave, generate de utilizarea exagerată a acestor unelte digitale.

Când vine vorba de o simplă gripă oamenii se tratează de-ndată, pentru că efectele ei sunt imediate și palpabile. Dar cu problemele psihologice suntem foarte toleranți, ne gândim ca întotdeauna vor trece de la sine. Multe nu trec și cresc până când devin boli cu adevărat grave.

Tehnologia de azi este un mediu de comunicare și interacțiune fără precedent. Studiile legate de impactul său asupra vieții noastre sunt încă la început.

Dar nu trebuie să așteptăm aceste răspunsuri ștințifice pentru a înțelege ceea ce bunul simț ne spune dintotdeauna: echilibrul în tot și-n toate.

sursă: Business Insider

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI