S-a lansat Edge Institute, un Think Tank dedicat accelerării digitalizării României


Edge Institute, o nouă inițiativă menită să accelereze procesul de digitalizare în România, a fost lansat oficial, reunind experți din tehnologie, economie și administrație. Potrivit unui studiu Ipsos prezentat la lansare, 59% dintre români văd digitalizarea ca fiind benefică, însă ritmul implementării acesteia este perceput ca inegal între mediul privat și instituțiile publice.

Institutul își propune să devină un punct de legătură între specialiști, având drept scop accelerarea digitalizării astfel încât România să ajungă în următorii ani la nivelul mediu al Uniunii Europene conform indicelui DESI (Indicele economiei și societății digitale). În mod special, Edge Institute subliniază importanța adaptării programelor educaționale la nevoile actuale, având în vedere preferința cetățenilor pentru instruirea tradițională în locul celei online.

Directorul executiv al institutului, Robert Berza, a evidențiat că digitalizarea reală trebuie să fie centrată pe cetățean, facilitând interacțiunile cu administrația și mediul de afaceri. Conform studiului, aproape jumătate dintre români consideră că ritmul digitalizării în sectorul public este prea lent, subliniind nevoia urgentă de modernizare a serviciilor publice esențiale, precum plata facturilor și accesul rapid la documente administrative.

Printre membrii boardului se află nume cunoscute din industria tehnologică și economică, precum lideri ai Google, eMAG, BCR și UPGRADE 100.

Boardul Edge Institute reunește experți din diverse domenii, printre care Bogdan Axinia (Director General al eMAG Ventures), Diana Stafie (fondator al FutureStation), Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100), Elisabeta Moraru (Country Director Google), Iulian Stanciu (Președinte executiv eMAG), Mihai Matei (CEO Essensys Software & Vicepreşedinte Concordia), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (profesor universitar la Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română) și Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia). Acești profesioniști vor contribui la misiunea institutului de a accelera digitalizarea României, combinând expertiza din tehnologie, economie, banking și media.

Aceștia au punctat faptul că România dispune de un avantaj strategic datorită talentului său tehnologic, însă pentru a fructifica acest potențial, este esențială o colaborare eficientă și constantă între mediul privat și cel public.

Institutul atrage atenția că digitalizarea trebuie să fie un proces integrat și sustenabil, în care prioritățile majore includ educația digitală, dezvoltarea competențelor populației și elaborarea unor politici publice eficiente pentru economia digitală. În plus, studiul arată că românii sunt îngrijorați și de posibilele riscuri asociate digitalizării, cum ar fi utilizarea abuzivă a datelor personale.

Inițiativa Edge Institute este cu atât mai importantă cu cât vine într-un moment în care societatea românească are de învățat o lecție importantă: unificarea eforturilor și găsirea numitorilor comuni pentru obiective majore, cum ar fi siguranța națională și digitalizarea României.

Sper ca lansarea unor astfel de think tank-uri, să ne ajute în depășirea cutumelor care ne fragmentează și implicit ne slăbesc.

Pentru mai multe informații puteți intra pe site-ul Edge Institute

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI