Fără prea mari surprize, pentru-că-“scurgeri”,  Apple a lansat ieri 3 noi telefoane, Iphone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, un Apple Watch cu celular și un Apple TV capabil să redea conținut 4k.

iPhone8Plus_iPhone8_water.jpg

iPhone 8 și 8 Plus

Principalul numitor comun al celor 3 telefoane este spatele din sticlă pentru că toate cele 3 modelele au încărcare wireless folosind standardul deschis și cel mai popular, Qi. Apple, bine ai venit în 2017. iPhone-urile sunt de acum în rând cu suratele concurente care se încarcă wireless de ceva ani buni.

iPhone 8 și iPhone 8 Plus vin cu îmbunătățirile incrementale specifice generațiilor cu “s” în coadă. Fără ezitare le putem numi iPhone 7s.

Noutățile hardware:

  • încărcare wireless prin standardul open Qi
  • ecran cu True Tone ca cel de pe iPad Pro ( adică culorile de pe ecran sunt redate în funcție de tonul luminii ambientale)
  • un nou procesor, A11 Bionic, care este nativ optimizat pentru Inteligență Artificială și Realitate Augementată
  • un nou senzor foto/video pentru camera principală,  tot de 12 Megapixeli și cu deschidere de f/1.8 dar cu îmbunătățiri de performanță in principal la lumină redusă și la filmările slow motion: full HD la 240 fps și 4k la 120 , adică dublu față de iPhone 7/7 Plus. În cazul modelului Plus, ambele camere au acum stabilizare optică hardware, ceea ce este un mare avantaj pentru tele obiectiv.
  • camera selfie pare neschimbată, tot la 7 megapixeli cu f/2.2 și filmare HD @30 fps.
  • Bluetooth 5
  • modelul de bază pleacă acum de la 64 Gb memorie de stocare. Dacă vrei mai mult treci direct la 256 de Gb, nu mai există opțiunea de 128 Gb.
  • cu câteva grame mai grele, probabil din cauza sticlei de pe spate.
  • difuzoare stereo

iPhone 8 și 8 Plus vor fi disponibile la precomandă începând din 15 septembrie (în SUA) pornind de la prețul de 700 de dolari pentru iPhone 8 64Gb și 800 $ pentru iPhone 8 Plus.

AirPower

Apple va lansa la începutului anului viitor (ciudată întârziere) AirPower un pad de încărcare wireless pentru toate device-urile în același timp, iPhone, Apple Watch și Air Pods (printr-o carcasă opțională).

iphone8-charging_dock_pods.jpg

Apple Watch 3

Totuși ceva m-a entuziazmat la prezentarea de ieri, ceasul Apple seria 3. Principalul motiv este integrarea conectării LTE, ceea ce îți permite să-l folosești ca pe un telefon.

Cu alte cuvinte mă pot duce la alergat fără telefon. Partea frumoasă este că ceasul permite streaming-ul de muzica oferit de Apple Music și probabil de alte servicii similare.

Singura problemă este că ceasul va folosi un e-sim, adică un mic cip și nu o cartelă. Ca atare conectarea se poate face doar acolo unde operatorii implementează e-sim-ul ceea ce pentru moment nu este cazul în România.

watch_series_3_incoming_two-wrap

LTE-ul integrat este un argument serios pentru a face în sfârșit pasul spre Apple Watch. Alergatul cu telefonul în mână sau prins de biceps sau în borseta de la brâu este un compromis destul de mare pentru cei care vor să fie cât mai “ușori” și liberi când fac sport.

Monitorizarea permanentă a inimii este un alt mare plus pe care îl căutam într-un smartwatch potrivit persoanelor active.

Seria 3 vine cu un nou procesor, S2, care este mai rapid cu 70% față de modelul anterior. De asemenea viteza wi-fi-ului este cu 85% mai rapidă datorită noului procesor W2.

O altă noutate este integrarea barometrului, senzor util la toate activitățile care implică diferențe de nivel, cum ar fi urcatul de trepe, sporturile montane, etc.

Modelul cu LTE va costa 399 $ iar cel fără LTE 329 $. Noul Apple Watch poate fi precomandat începând cu 15 septembrie.

iPhone X

Evident că vedeta serii a fost anticipatul telefon aniversar pentru cei zece ani de la primul iPhone. Sub un nume deja desconspirat de moara zvonurilor, iPhone X este primul iPhone cu ecran OLED numit de Apple Super Retina și primul iPhone care nu mai are marginile de sus și jos. Cea mai dramatică schimbare este dispariția butonului home, element de design ce făcea parte din “semnătura” iPhone.

O altă mare diferență față de iPhone 8 este șasiul din oțel, alegere făcută foarte probabil pentru a exprima și mai mult ideea de premium dar și pentru a emula experiența primului iPhone.

iphonex_front_back_glass.jpg

În poze și video-uri telefonul arată absolut superb. Mereu există fascinație pentru obiectele în care există această combinație de sticlă și oțel, indiferent că vorbim de clădiri, electronice, mașini sau bijuterii.

Dar când cele două materiale se îmbină fără cusur, ca și cum ar fi un singur corp, ai un puternic sentiment că vezi, pipăi un obiect de pe altă planetă. Și cred că ăsta a fost și sentimentul celor care au pus pentru prima oară mâna pe iPhone X.

În afară de ecranul Super Amoled fără margini iPhone X mai vine cu o altă mare și poate controversată modificare, lipsa senzorului de amprentă.

Apple ne-a spus că viitorul aparține recunoașterii faciale ca metodă de securitate biometrică. Din studiile lor, reiese că un device securizat cu amprentă are probabilitatea de a fi deschis accidental de 1 la 50.000, pe când recunoașterea facială ar avea o probabilitate de doar 1 la 1 milion. Dacă așa stau lucrurile atunci e bine, mai ales că tot Apple ne-a asigurat că senzorul nu poate fi păcălit cu poze sau măști, chiar dacă sunt făcute la Hollywood.

Fără a pune la îndoială explicațiile Apple cred totuși că eliminarea amprentei ca metodă de securizare și deschidere a telefonului este mai degrabă rezultatul unui compromis tehnic și logistic.

Este știut că Apple, Samsung și alții caută, momentan fără succes, soluții pentru integrarea senzorului de amprentă direct în ecran. Pentru modelele din 2017 Samsung a ales compromisul butonului de pe spate iar Apple a ales calea eliminării complete a senzorului. Rămâne de văzut cine a ales mai bine.

Este evident că Apple nu a prezentat iPhone X doar ca un telefon special, dedicat celebrării unui deceniu de la primul model, dar și ca o introducere în tehnologiile pe care Apple pariază, cum este de exemplu Realitatea augumentată.

Toate cele 3 iPhone-uri au suport nativ hardware pentru învățarea neuronală (necesară inteligenței artificiale) și realitatea augumentată. Am spus-o mereu, Apple a ales Realitatea care va prinde prima, cea augumentată.

Jocurile prezentate sunt captivante, așa cum sunt și cele din realitate virtuală doar că Realitatea Augumentată susținută de noul iOS 11 și în special de noile iPhone-uri oferă deja soluții cu aplicabilitatea în activitățile curente, cum ar fi de exemplu posibilitatea de a măsură cu telefonul orice vrei din lumea fizică.

Un alt exemplu interesant de Realitate Augumentată, oferit chiar în prezentarea de ieri,  este aplicația de recunoștere a stelelor și planetelor direct pe cer și nu într-o aplicație cu un cer randat.

Astfel de aplicații practice, relevante în viața de zi cu zi conving oamenii să adopte noi tehnologii, nu hype-urile artificiale inventate de specialiștii de marketing școliți în altă eră.

Și când toate astea sunt împachetate într-un produs hardware-software bine închegat, sub un brand cu carisma și poveste ai un câștigător.

Asta este ceea nu înțeleg cei care spun că Apple e în urmă și nu inovează. Ultimii ani ne arată cât de irelevant este faptul că Apple întârzie câte 2 -3 ani în adoptarea ultimilor tehnologii.

Filozofia lor nu este centrată pe ultimele tehnologii și cele mai tari specificații ci pe integrarea lor atunci când sunt suficient de coapte pentru a contribui la o bună experiență a utilizatorilor.

Nici Apple și nici produsele sale nu sunt perfecte, dar trebuie să acceptăm că Apple își alege mai bine tempo-ul și pariurile decât concurența.

Noile iPhone-uri, nici măcar iPhone X nu mă fac să spun wow. Device-uri excepționale ca execuție, materiale performanță există deja, vezi Samsung S8 și Note 8.

Dar când vine vorba de tabloul întregit a tot ce face Apple, de la produse, prezentări și magazine transformate în piețe publice, dedicate educației, socializării și înțelegerii noilor tehnologii, dozarea admirației devine o sarcină grea.

Am iPhone 7 și nu cred că există motive pentru a face upgrade-ul la iPhone 8. Având în vedere prețul și aparent numărul limitat, aș investi într-un iPhone X ca într-o piesă de colecție pe care să o vândă nepoții pe ebay-ul intergalactic.

iPhone X (care apropo se pronunță iPhone zece) va fi disponibil din octombrie și va porni de la 999 $ varianta de 64 Gb.

Pentru hands-on vă recomand video-ul lui Marques