Molecule organice pe cometă ? Datele de la Philae încep să fie interpretate de cercetători.


OSIRIS_spots_Philae_drifting_across_the_comet
Rosetta a fotografiat deplasarea robotului Philae de la punctul inițial de aterizare la poziția actuală în care se află.

Philae, robotul care a făcut istorie săptămâna trecută prin aterizarea pe o cometă a reușit să trimită datele experiementelor ștințifice înainte de a-și epuiza bateriile.

Cercetătorii au început să interpreteze datele primite de la Rosetta, naveta care a transportat robotul Philae și care acum gravitează în jurul cometei 67P.

Din primele analize este foarte posibil ca Philae să fi detectat molecule organice, ceea ce ar putea fi o descoperire importantă.

Conform BBC, Dr. Fred Goessmann care se ocupă de senzorul Cosac (The COmetary SAmpling and Composition experiment for detecting and identifying complex organic molecules) a confirmat această informație, menționând că echipa sa încă analizează datele. Ca atare nu exista informații despre natura acestor molecule.

Este știut că asteroizi și în mod special cometele conțin elemente minerale bine conservate, similare cu cele de la începuturile formării sistemului solar.

De asemenea există și teoria destul de plauzibilă că aceste corpuri cerești au adus viața pe pământ. Ca atare descoperirea de molecule organice, dacă este confirmată, poate oferi cercetătorilor date importante despre formarea vieții pe pământ și în general în univers.

Scoarța cometei 67P se pare că este în cea mai mare parte formată din gheață dură acoperită de un strat de praf de aproximativ 20 de cm. Aceste informații au fost oferite de instrumentul Mupus (MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science studying the properties of the comet surface and immediate sub-surface)

Interiorul cometei pare a fi format din gheață dar mai poroasă nu la fel de densă ca cea de la suprafață.

Tot conform BBC News, Profesorul Mark McCaughrean Consultant ștințifiic al ESA a spus că

“…nu putem elimina în totalitate posibilitatea ca 67P să fie din piatră,  dar densitatea generală a cometei de doar 0.4/cm cubi ne arată că e puțin probabil. “

Datorită poziției precare experimentele nu au decurs în totalitate așa cum și-ar fi dorit cercetătorii. De exemplu mostrele de sol pentru cercetarea compoziției nu au ajuns în dispozitivul de analiză, deși perforatorul se pare că a funcționat în parametri normali. Prezența moleculelor organice se pare că a fost detectată mai mult la nivelul atmosferei, nu se știe încă dacă e vorba de un alt tip de molecule organice față de cele detectate de naveta Rosetta.

Dar cea mai mare problemă a acestei poziții este lipsa luminii solare. De aceea acum Philae hibernează în timp ce cercetătorii așteaptă apropierea cometei de soare pentru ca oglinziile robotului să capteze suficentă lumină pentru reîncărcarea bateriilor.

Înainte ca bateriile să se consume inginerii ESA au reușit să miște cu 35 de grade robotul și să-i pună oglinda mare într-o poziție mai bună pentru captarea luminii.

Profesorul Mark McCaughrean se arată optimist și spune că există șanse reale ca Philae să se trezească printr-o poziționare mai bună pe măsură ce cometa se apropie de soare. Sigur, e bine ca totul să se întâmple înainte ca Phiale să înceapă să se topească de la căldură.

Toate aceste detalii sunt preliminare, cercetătorii ESA nu au finalizat încă analiza datelor primite de la Philae via Rosetta.

 

Surse: blog ESA | BBC

 

 

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI