Negocierile au eșuat. Sam Altman nu se mai întoarce la OpenAI și merge direct la Microsoft

Presiunea angajaților OpenAI și medierea lui Satya Nadella nu au fost suficiente pentru a convinge consiliul director să-și schimbe decizia de vineri.

După un weekend de negocieri, singurul lucru nou față de decizia de vineri este înlocuirea CEO-ului interimar Mia Murati cu un alt CEO interimar, Emmett Shear, CEO-ul companiei de streaming Twitch.

*Între timp, Microsoft a anunțat angajarea lui Sam Altman și Greg Brockman în cadrul diviziei de Cercetare Avansată AI. Revin cu detalii.

Întreaga situație, complet neprevăzută, nici măcar de cei implicați, are efectul unei unde de șoc asupra întregii industrii și chiar a lumii.

OpenAI este sursa tinerei revoluții aduse de Inteligența Artificială, o tehnologie care a depășit faza de promisiune și care arată deja cum va schimba lumea.

Schisma de la OpenAI adâncește și mai mult temerile unora legate de AI.

Modul în care s-au derulat lucrurile arată instabilitate și imaturitate în organizația care ar fi trebuit să fie vârful de lance al acestei revoluții.

E ușor de înțeles de ce asta aduce foarte multă neîncredere, și judecând după comentariile de pe internet, multă dezamăgire și frustrare.

Mai grav e că dă apă la moară celor cu viziuni apocaliptice, care în mare parte nu vorbesc în cunoștință de cauză și care se vor simți și mai validați în cerințele lor absurde de reglementare și chiar blocare a AI-ului.

AI-ul, ca orice lucru inventat de om, are și riscuri. Dar, așa cum ne arată istoria, riscurile nu vin de la instrumente, ci de la cei care le folosesc greșit sau cu intenții malefice.

Sigur, argumentul ar fi că AI-ul are capacitatea unică de a deveni complet autonom în luarea și executarea deciziilor.

Doar că această Inteligență Generală, complet autonomă, este încă o teorie și, indiferent cât de inteligentă ni se pare nouă acum, Inteligența Artificială nu este o entitate cu o inteligență intrinsecă.

Este o mașinărie foarte capabilă în identificarea de pattern-uri de limbaj și, prin predicție matematică, generează răspunsuri contextuale relevante întrebărilor noastre. De aici vine impresia de inteligență.

Discuția este una vastă și multidisciplinară; ce e important de înțeles e că atenția trebuie pusă cel puțin în egală măsură și pe utilizator, și nu doar pe unealtă.

Cred că amenințările tehnologice pot fi considerabil evitate prin emanciparea continuă a omului, a făcătorului și utilizatorului acestor unelte.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI