Updated – Omenirea a pus “piciorul” pe o cometă aflată la 500 de milioane de km


NAVCAM_top_10_at_10_km_10
photo credit ESA

Pentru ultimele noutăți despre robotul Philae și naveta Rosetta intrați aici.

Stau la calculator, îmi beau cafeaua și citesc senzorii robotului Philae de pe cometa 67P aflată la 500 de milioane de km depărtare față de pământ. Nu înțeleg nimic din ce spun indicatorii ESS, CIVA, MSS, Yebox, PrimBatt, dar asta contează mai puțin. Important este că în 2014 oamenii au ajus cu un robot pe o cometă care aleargă prin spațiu cu 130.000 km pe oră.

chart (1)

Ieri, în jurul orei 17, ora Bucureștiului, s-a făcut istorie. După 7 ore de coborâre, micul robot Philae (cam cât un aragaz de 100 de kg – 1m x 1m x 0,8m) a aterizat cu succes pe cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko.

O excelentă animație care explică cel mai bine întreaga expediție, de la lansarea din 2004 până la aterizarea pe cometă.

Aterizarea a fost foarte lină și Philae pare să se simtă bine la noua sa adresă. Singura problemă este că harpoanele care trebuie să-l prindă de solul cometei pentru moment nu funcționează.

Bateria robotului ține doar 64 de ore, timp în care Philae trebuie să perforeze solul cometei, să ia mostre, să le analizeze chimic și să transmită datele spre pământ. Pentru asta va folosi un perforator de 23 de cm și un mini laborator cu diferite substanțe chimice.

Philae mai are în dotare și un emițător care va trimite unde radio către centrul cometei pentru analizarea interiorului cometei.

Mai jos puteți vedea programul experimentelor pe care Philae le va face în următoarele zile.

Photo credit ESA
Photo credit ESA

 

Photo credit ESA
Photo credit ESA

Un proiect la care se lucrează de 20 de ani.

Rosetta a fost lansată în martie 2004 dupa 10 ani de pregătire. Da, este un proiect la care cercetătorii și inginerii Agenției Spațiale Europene – ESA lucrează de 20 de ani. Așa se fac lucrurile mari, cu răbdare.

Călătoria a durat foarte mult pentru că Rosetta a folosit  gravitația exercitată de pământ și Marte ca un fel de arc pentru a putea prinde cometa 67P, care are o viteză de 130.000 km pe oră.

rosetta-flight-path

Fiind la o distanță prea mare față de soare în 2011 naveta a intrat în hibernare, păstrând în funcționare doar instrumentele vitale. La începutul lui 2014 Rosetta s-a “trezit” iar în luna august s-a întâlnit pentru prima dată cu cometa 67P.

Rosetta va însoți și va analiza cometa până în decembrie 2015, când aceasta se va apropia de soare suficient de mult pentru a se evapora.

Rosetta își va continua călătoria indefinit dincolo de granițele sistemului solar.

Cu ce ne poate ajuta aterizarea unui robot pe o cometă ?

Cometele și asteroizii conțin substanțe minerale bine conservate și pot dezvălui informații  importante despre formarea planetelor și a sistemului solar. În mod particular se crede că această cometă s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, cam de aceeași vârstă cu sistemul nostru solar.

De asemenea se speculează ca asteroizii și cometele sunt agenții care au transportat ingredientele necesare vieții pe pământ cum ar fi apa și moleculele organice. Datele furnizate de Philae pot oferi răspunsuri mai certe la întrebările importante ale umanității: cum s-a format sistemul solar, cum a apărut viața și poate cea mai importantă dintre ele, dacă suntem singuri sau nu în univers.

Pentru mai multe informații puteți accesa contul  de twitter al robotului @Philae2014 și blogul navetei Rosetta.

Astazi la ora 15:00 (ora României) ESA va transmite în direct noi informații de la Philae.

Rosetta a înregistrat sunetele pe care le emite cometa 67P.

Selfieul lui Rosetta cu cometa 67P | Photo credit ESA
Selfieul lui Rosetta cu cometa 67P | Photo credit ESA
imagine făcută de Philae în drum spre aterizare la 3 km față de cometă
imagine făcută de Philae în drum spre aterizare la 3 km față de cometă | photo credit ESA
photo credit ESA
photo credit ESA
15523279309_c06ea30b5d_o
photo credit ESA
Photo credit ESA
În drum spre cometă Rosetta a trecut de mai multe ori pe lângă Marte | Photo credit ESA
"Aripile" navei mamă Rosetta, adică oglinzile solare
“Aripile” navei mamă Rosetta, adică oglinzile solare | photo credit ESA
Rosetta_and_Philae_lander
Copilul Philae în burta mamei Rosetta. Photo credit ESA
Photo credit ESA
Cam cât de mare e cometa 67P în raport cu Londra Photo credit ESA

 

sursă: ESA blog

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI