Păduri cu microfoane – un proiect bun și pentru România


14151071006_54217f099c_h

Acum un an vorbeam cu organizatorul Primei Evadări Dan Sărdan, un mare iubitor de sport și natură, despre ideea instalării de microfoane în păduri, capabile să detecteze zgomotul făcut de drujbe.

Ei bine, un tânăr inventator a venit cu o idee genială și cu adevărat fezabilă: folosirea de smartphone-uri vechi pe post de microfoane și de transmițătoare a mesajului de alertă folosind rețelele de telefonie mobilă.

Topher White transformă un smartphone vechi într-un device capabil să monitorizeze 2,5 km pătrați de pădure.

Telefonul este asamblat într-o cutie ermetică și este alimentat de panouri solare. Device-urile se monteaza în vârful copacilor, făcând practic imposibilă găsirea lor de către tăietorii de lemne.

Pe telefon se instalează un software special care este capabil să detecteze amprenta audio a drujbelor. În momentul identificarii, telefonul trimite imediat un semnal către un server centralizator care la rândul său anunță echipele de intervenție aflate în zonă.

Proiectul său, Rainforest Connection, a trecut de faza unei idei frumoase, fiind deja implementat cu mare succes în Sumatra, o insula aflată în vestul Indoneziei.

Datorită campaniei de succes de pe Kickstarter, Topher White va implementa acest sistem de monitorizare în alte 3 proiecte pilot din Indonezia, Amazon și Africa.

Cele 3 proiecte au rolul de a demonstra viabilitatea acestei soluții și adoptarea ei la nivel global.

În urma studiilor făcute de Interpol în cadrul proiectului LEAF (Law Enforcement Assistance for Forests) se estimează că între 50% și 90% din activitățile forestiere sunt de natură ilegală.

Dacă în vastele păduri din Amazon se poate implementa un asemenea sistem este clar că și în România se poate construi fără probleme o rețea similară  de monitorizare și alertare.

Dar cine răspunde la apel ? Asta este partea cea mai  importantă a unui astfel de proiect.

Așadar, dragi companii și organizații din România, daca vreți să vă arătați mușchii responsabilității sociale, iată o bună oportunitate de a o face.

 


Exit mobile version