Realitatea virtuala prin Oculus Rift

Oculus RiftMai toţi vedeam prin filmele vechi din anii ‘90 sau chiar înainte tot felul de băieţi pricepuţi care puneau pe cap o cască virtuală şi explorau care mai de care lumi fantastice, downloadau memorii sau spărgeau protocoale de securitate şi firewall-uri în moduri cât mai fanteziste.

La un moment dat, casca virtuală a început să piardă din popularitate, până când se părea că a dispărut complet din mainstream-ul tehnologiei. Până nu de mult dacă vroiai să cauţi pe net ceva de genul virtual reality helmet sau virtual reality glasses găseai cu greu câte ceva.

Iată însă că ochelarii virtuali sunt în revenire. Cei de la OculusVR au în lucru şi deja au lansat la CES 2013 prototipul developer kit-ului pentru Oculus Rift, o pereche de ochelari virtuali care promit să ducă experienţa realităţii virtuale la un nou nivel. Am zis ochelari şi nu cască pentru că nu au o componentă audio, concentrându-se astfel doar pe tehnologia vizuală şi lăsând libertatea viitorului utilizator să-şi poate folosi căştile audio preferate.

Oculus Rift Developer Kit
Oculus Rift Developer Kit

Ochelarii sunt construiţi folosind componente similare cu cele care se găsesc în majoritatea smartphone-urilor, printre acestea numărându-se senzor magnetic, giroscop şi accelerometru. Astfel, au reuşit ca developer kit-ul să fie disponibil la un preţ de doar 300 de dolari, remarcabil de scăzut pentru ceea ce promite, adică latenţă insesizabilă şi rezoluţie HD (nespecificată exact).

Unul din avantajele latenţei scăzute şi rezoluţiei mari este eliminarea răului de mişcare apărut la unele modele datorită faptului că între mişcarea capului şi a imaginii percepute existau diferenţe semnificative, dar cel mai important atu al acestora este experienţa mult mai apropiată de realitate.

Producătorii spun că Oculus Rift va fi disponibil în viitor şi pentru console şi dispozitive mobile, prototipul fiind deocamdată destinat doar PC-urilor.
Cu nume ca John Carmack (programatorul Doom, Wolfenstein 3D, Quake), Scaleform, Cliff Bleszinski (Unreal Tournament, Gears of War), Valve si Unity susţinând acest proiect, viitorul virtual al lui Oculus arată foarte bine.

Poate că ne va trebui şi o cameră capitonată dacă jucăm ceva mai intens, să nu dărâmăm toată mobila 🙂

Update: Oculus Rift va putea fi văzut şi testat şi în România la IMWorld 2013

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI