Robotul european Schiaparelli este la câteva ore de aterizarea pe Marte


exomars-2016-mission

Schiparelli se pregătește să aterizeze pe Marte. Schiparelii este robotul-dronă al Agenției Spațiale Europene (ESA) și încearcă să ajungă pe Marte după o călătorie de 500 de milioane de kilometrii de la Pământ către Marte. Drona s-a desprins cu succes, duminică, de nava mamă – TGO (Trace Gas Orbiter) –  iar acum se indreaptă către atmosfera marțiană.

Schiparelli nu este primul trimis ale celor de la ESA, totul face parte dintr-un proiect complex de explorare a planetei Marte. Această dronă este, practic, testul suprem în vederea trimiterii roverului pe care ESA îl pregătește pentru anul 2021.

Marte nu este cea mai prietenoasă planetă, aterizarea și explorarea planetei fiind destul de dificilă datorită condițiilor atmosferice destul de grele și schimbătoare. Trebuie menționat că mai mult de jumătate dintre misiunile anterioare au eșuat, fie s-au pierdut pe drum, au ratat ținta sau s-au părbușit la aterizare.

„Roboțelul marțian” încearcă să aducă un plus celor de la ESA după nereușita din 2003, când Beagle-2 Länder a aterizat cu succes dar a suferit o defecțiune majoră și nu a mai putut fi controlat.

exomars-2016-mission_

Schiparelli este programat să atingă solul marțian la ora 14:58 GMT (15:58 BST; 16:58 CEST). Misiunea acestei drone este una de explorare a condițiilor meteorologice dar și de testare a tehnologiilor actuale în vederea trimiterii unui rover multifuncțional, propulsat de un motor independent cuplat la cele 6 șase roți ale robotului explorator. Roverul, în cazul unei reușite a lui Schiparelli, va copia datele de la acesta pentru a putea ajunge pe Marte în anul 2021.

Roverul va fi alimentat cu energie solară și va petrece câteva luni pe Marte încercând să foreze pentru a căuta organisme microbiene.

„Cu mult timp în urmă am început cercetarea și am creat o strategie de intrare în atmosfera neprietenoasă a planetei completând cu încercările de aterizare. Totul este nou pentru noi. Parcurgând acest proces vom câștiga o enormă experiență și expertiză care vor fi foarte importante pentru următoarele încercări de aterizare.” a declarat pentru BBC News, Paolo Ferri șeful centrului de operațiuni ESA din Darmstadt, Germania.

Cele două misiuni pe Marte fac parte din programul ESA – ExoMars. Program la care subscrie și Rusia prin agenția spațială Roscosmos. Nicio altă entitate, exceptând NASA, nu a reușit să desfășoare cu succes o misiune pe suprafața planetei Marte.

foto: esa.int

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI