Să aștept Iphone 7 ? Da, șapte…


iphone-6-mockups

Pe 9 septembrie s-ar putea să-mi înghit aceste vorbe cu pixeli cu tot, dar toate zvonurile de pe internet legate de Iphone 6 mă dezamăgesc.

Am Iphone4 care încă își face treaba, dar parcă după 3 ani a venit timpul unui upgrade. În general nu mă duc fix după următoarea versiune decât dacă schimbările sunt majore și chiar îmi folosesc.

Nu am nimic cu Android sau Windows și nici fanboy Apple nu sunt, dar simt ca soluția hardware-software de la Apple este în continuare mai închegată mai robustă și mai fluentă în utilizare.

E adevarat ca mereu telefonul de la anu’ va avea ceva în plus, dar la anumite intervale apar acele modele care nu fac doar o țopăială față de modelul anterior ci un ditamai saltul.

Anul ăsta ar fi intervalul pentru Apple, când telefoanele sale trebuie să facă un salt și nu doar un țop-mic-sunt-și-eu-pe-aici.

În afară de ecranele mai mari, care nu mai sunt demult o inovație,  Iphone 6 parcă nu are nimic nou și diferențiator demn de un salt.

Disclaimer: În acest articol nu-mi exprim o părere definitivă, telefonul nici nu a apărut încă, ci doar o opinie preliminară pe baza zvonurilor și imaginilor de pe internet.

Design-ul (dacă lucrurile rămân ca-n “scurgerile” de poze de până acum)

WOW-ul generat de Iphone 4 a venit într-o mare masură datorită designului. Marginile drepte cu muchiile clar definite îi dădeau telefonului caracter, acea personalitate distinctă care spunea răspicat: eu sunt Apple, sunt diferit.

iphone6iphone5s

Marginile rotunjite ale noului Iphone6 anulează această distincție, îl bagă înapoi in mulțime. Și strict ca o preferință personală, nu-mi plac device-urile feminizate, de tip bombonieră. Așa mi se pare Iphone 6, prea drăgălaș, prea pufos.

new-video-showcases-differences

Repet, dacă zvonurile se confirmă, camera ieșită în afară față de restul telefonului este un alt compromis de design pe care Apple-ul lui Steve Jobs parcă nu l-ar fi făcut.

iphone_6_camera_ring-640x480

Înțeleg că pe lângă argumentele pur tehnice sunt și cele ce țin de permanenta cursă a telefoanelor tot mai subțiri.

Dar oare nu se merge prea departe cu subțierea asta ? Ce însemnau cei 0,67mm cât este protuberanța camerei la grosimea generală a telefonului ?

Poate chiar un avantaj, ar fi adus un plus de spațiu pentru o baterie mai mare și implicit mai eficientă cu 8-10%, posibil și mai mult. Un compromis pe care l-aș fi acceptat oricând cu plăcere.

Dar un alt motiv de dezamăgire nu vine de la Iphone 6 ci de la Sharp Aquos Crystal. Telefonul cu ecranul fără margini al companiei Japoneze arată superb datorita unei inovații pe care ai fi așteptat-o de la Apple.

Sincer nu știu de ce Apple nu a implementat în primele sale telefoane mai mari de 4 inch un asemenea ecran, dupa cum vedem tehnic posibil în 2014.

Poate că modulul camerei din spate nu s-ar mai fi putut instala în partea de sus fără a ingroșa telefonul. Poate asta explică grosimea destul de mare a telefonului celor de la Sharp.

Totuși să nu uităm că Sharp Aquos Crystal este un telefon din clasa medie unde prețul redus impune compromisuri în ceea ce privește componentele. Însă pentru un telefon de top, mai ales de la Apple există mai multe opțiuni adică teoretic mai multe șanse de a rezolva această problemă.

Ok, speculez cam mult, dar imaginați-vă ce ar fi fost dacă Iphone 6 ar fi avut un ecran fără margini. Probabil că un fel de Game Over pentru concurență. Cel puțin până cînd ar fi implementat și ei aceleași ecrane.

Trebuie spus că nu vorbim doar de o inovație de design ci de una foarte practică: posibilitatea de a folosi ecrane mari fără a crește însă prea mult dimensiunile totale ale telefonului.

Mai mult, aproape toate schițele și modelările 3d cu telefoanele viitorului au un numitor comun, ecrane fără margini. E ceva ce oamenii iși imaginează și iși doresc. De asta cred că Sharp Aquos Crystal are șanse să devină un hit iar acest tip de ecran un nou trend.

Apple-A8

Despre specificații nu prea am ce să obiectez pentru că în general toate telefoanele flagship au componentele de top ale momentului și evident Iphone6 nu face excepție.

Singurul aspect care poate fi criticat, repet din ce au spus primele zvonurile, ar fi poate bateria prea mică, de doar 1810 mAh. Asta dacă ne raportăm la ce baterii sunt pe telefoanele concurente. Dar, eficiența noului procesor A8 și a sistemului de operare IOS8  s-ar putea sa compenseze. Totuși sper să fie adevărat ultimul zvon, cel cu bateria de 2915 mAh.

Rupte din context observațiile mele pot părea smiorcăielile unui copil râzgâiat, dar să nu uităm că 2014 este pentru Apple un an important, este anul cu saltul. Așteptările sunt foarte mari, mai ales că în era Tim Cook Apple nu a scos nimic revoluționar.

Știu că iar se va supăra pe mine CEO-ul Apple pentru ceea ce spun, dar dacă gigantul din Cupertino nu iese în următoare perioadă cu ceva impresionant, o nouă bornă zero precum iphone-ul sau ipad-ul, riscă să-și dilueze principalul său avantaj: compania inovatoare care dă ora exactă în tehnologie.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI