WWDC2014: Se reinventeaza Apple ? – schimbari importante IOS 8 si OS X Yosemite


wwdc_banner_promo

 

Noutatile din IOS 8 si OS X Yosemite sunt importante dar cea mai mare dintre ele este noua atitudine Apple.

Prezentarea de la WWDC2014 arata ca Apple a redevenit fasnet si flexibil precum un start-up. Apple pare ca a coborat din turnul de fildes si a plecat urechea la critici si sugestii aducand  cam toate imbunatatirile solicitate de utilizatori.

Cand esti mare apare un risc la fel de mare. Sa ramai blocat in reteta initiala care ti-a adus succesul. Microsoft, Nokia, BlackBerry sunt doar cateva din exemplele care confirma asta.

E clar ca la Apple se intampla ceva la nivel de leadership si strategie. Apple a dat semne clare la WWDC2014 ca redevine Apple, compania inovatoare, mereu curioasa si deschisa. Echipa Apple a parut ca o gasca de entuziasti care isi prezinta ultimele creatii la o halba de bere cu prietenii.

Cred ca Tim Cook si echipa sa si-au amintit de discursul lui Steve Jobs tinut la Universitatea Standford. Memorabilul sfat al fondatorului Apple catre tinerii absolventi Standford “Stay hungry, stay foolish” pare a fi noul motto al gigantului din Cupertino.

Acum noutatile.

La WWDC2014 Apple a fost ca un mos craciun bogat. Da, stiu… niciun telefon, laptop, ceas nu a fost prezentat dar schimbarile aduse sistemelor sale de operare IOS si OS X sunt mai importante decat par la prima vedere.

Masina de zvonistica a umflat asteptari nejustificate pentru acest tip de eveniment. WWDC este dedicat in mod special dezvoltatorilor si nu consumatorilor.

OS X Yosemite

Cu noul sau design, Yosemite arata din aceeasi familie cu IOS si nu doar de dragul frumosului. Interfata Yosemite trebuie sa ilustreze schimbarile de functionalitate care integreaza device-urile Apple intr-o singura experienta. Design plat, fara texturi si gradienti, mai curat si mai modern.

Continuitate – cuvantul cheie

Tableta, laptop, telefon, desktop – greu de crezut acum cativa ani dar le folosim pe toate si de multe ori in acelasi timp. Apple vrea o tranzitie usoara intre device-uri.

Handoff este noua functie OS X care-ti permite sa te muti cu “munca” de pe un device pe altul. Proiectul deschis, sa zicem pe o tableta,  se sincronizea cu celelalte device-uri si poate fi continuat acolo. In workflow-ul zilelor noastre Handoff  poate fi foarte util.

DSC_1000

Telefonul Releu sau instant Hotspot

Folosirea telefonului pe post de hotspot wifi devine mult mai usoara. Un device cu Yosemite gaseste automat telefonul si se poate conecta la reteaua wifi generata de acesta.

Desktop-ul sau Laptop-ul pe post de telefon

Poate cea mai sexy parte a acestei fuziuni de OS-uri, este transformarea Desktop-ului sau Laptop-ului intr-un fel de telefon fix, putand sa suni sau sa primesti apeluri telefonice direct de pe un device cu OS X Yosemite. Asta o poti face chiar daca telefonul se afla in celalalt colt al camerei. Cool as spune.

Acelasi lucru este valabil si cu SMS-urile integrate acum in iMessage.

 

Centrul de notificari

Incepand cu versiunea Mountain Lion,  OS X are un centru de notificari. Yosemite vine cu imbunatari grafice dar mai ales practice. Calendarul cu evenimente, alarme si programul zilei fac de acum parte din centrul de notificari. O alta imbunatatire este acceptarea widget-urilor de la terte aplicatii.

Icloud Drive

Apple introduce incepand cu Yosemite drive-ul virtual, Icloud Drive. Un fel dropbox doar ca de la Apple. Sigur cu avantajele integrarii directe in sistemul de operare. Fisierele din Icloud Drive se pot gasi cu Find ca orice alt fisier de pe calculator.

Icloud Drive se sincronizeaza indiferent de sistemul de operare folosit, inclusiv Windows.

Airdrop – IOS si OS-X

O alta functie extrem de utila care nu exista pana acum. Fisierele se pot transfera intre device-urile mobile cu IOS si laptopul sau desktopul cu OS X.

DSC_1431

Safari

Browser-ul Apple are o noua fata. Mai curata, mai aerisita. Bara de introdus adresa e mai mica, centrata si mai desteapta. Butoanele de sharing sunt integrate direct in browser ca la IOS. Durerea cea mai mare a browsatului modern este numarul mare de taburi pe care le deschidem. Apple vrea sa ne ajute cu un nou mod de navigat tab-urile, cu un scroll orizontal si cu posibilitatea de a le vedea pe toate ca din avion.

 

Clientul de Mail

Aplicatia de mail din OS X Yosemite are parte de acelasi design aerisit si ergonomizat. Imbunatatirile notabile sunt: posibilitatea editarii pozelor din atasament si mai ales adaugarea de notite in poze, cu text si elemente grafice si posibilitatea de a trimite fisiere mai mari in atasament prin integrarea solutiei MailDrop, care pune fisierul in cloud si trimite un link securizat destinatarului. Nice.

DSC_0988

IOS 8

Introducerea lui Tim Cook

In lume sunt peste 800 de milioane de device-uri cu IOS in cea mai mare parte cu ultima versiune, din acest moment, IOS 7. Cifrele prezentate de Tim Cook suna bine dar ce e de mentionat este ce vrea sa ne sugereze  CEO-ul Apple pe baza acestor cifre: IOS are un viitor luminos.

Mai mult de jumatate din clientii Apple din China vin dupa ce au avut Android.

Android, datorita naturii sale eterogene este mediul cel mai vulnerabil programelor de tip malware.

Peste 98% din companiile din top 500 folosesc device-uri IOS.

Conform lui Tim  Cook gradul de adoptare al noilor versiuni de sistem de operare este net in favoarea Apple, un alt  argument cu IOS este pariul castigator pentru dezvoltatori si utilizatori.

DSC_1089

 

Schimbarile IOS 8

Incep cu cele mai importante in opinia mea.

Aplicatiile pot comunica intre ele la nivelul sistemului de operare. O functie extrem de importanta care va schimba semnificativ experienta folosirii unui device IOS.

Notificarile a’la Android

Sa raspunzi direct chiar din centrul de notificari, chiar si fara sa deblochezi telefonul este evident o idee foarte buna dar pana acum implementata doar de Android. Apple ne arata ca este atent la ce se intampla in jur si a implementat aceasta functie in notificarile din IOS 8. De asemenea se pot adauga widget-uri in centrul de notificari, exact ca in OS X Yosemite cu posibilitatea de a le folosi fara sa lansam aplicatia propriu-zisa.

DSC_1409

 

Aplicatia de mesaje

Apple vrea sa recupereze terenul pierdut pe partea de mesagerie si vine cu imbunatari remarcabile. In IOS 8, mesajele pot contine iregistrari video si/sau audio, localizare si foarte interesant mesaje care se autodistrug, ca la SnapChat.

HealthKit

Cel putin la nivel de IOS Apple arata interes pentru datele primite de la senzorii de monitorizare ai sanatatii. HealthKit va centraliza toate aceste informatii primite de la terte aplicatii si device-uri. E destul de greu de crezut ca aceasta functie IOS nu va fi sustinuta si de un hardware Apple dedicat monitorizarii sanatatii, fie direct in Iphone 6 sau intr-un ceas precum iWatch.

DSC_1261

 

Tastastura

Devine mai desteapta si iti ofera variante mai bune de auto completare. Mai mult, functia QuickType iti invata felul in care scrii si iti poate oferi chiar raspunsuri la intrebari.

Cea mai interesanta veste la acest capitol este ca IOS 8 accepta instalarea de terte tastaturi, o functie mult dorita de utilizatori.

DSC_1438

 

Securizarea cu amprenta a aplicatiilor

Apple vine cu o functie, in opinia mea, extrem de utila. Posibilitatea de a securiza o aplicatie cu senzorul de amprenta.

Hai sa recunoastem, telefonul inteligent din buzunar nu mai este doar un telefon. Este o carte foarte detaliata despre noi. Nu vrei sa o rasfoiasca oricine. Anumite capitole sunt doar pentru tine.

“Telefonul” este poate obiectul personal cel mai personal.

DSC_1449

 

 

HomeKit

Casa inteligenta din 2014 nu e chiar asa inteligenta, acest concept e la inceput. Principala problema este lipsa unui standard de comunicare. Apple vede potentialul si incepand cu IOS 8 va exista HomeKit, o functie care va permite comunicare diferitelor device-uri inteligente de prin casa cu IOS.

Mai mult Apple va lansa un program de certificare pentru producatori de asemenea device-uri inteligente.

Exista mult potential aici si cred ca Apple face o miscare corecta.

DSC_1457

 

Siri

Inteligenta artificiala din IOS 8 va putea fi accesata fara sa deschizi telefonul. Cool, ca in Star Trek, oriunde ai fi Computerul e pregatit sa-ti raspunda.

De asemenea Siri va fi integrata cu serviciul de recunoastere a muzicii Shazam, iti va spune cum se numesc melodiile pe care le auzi in jurul tau.

Siri va fi integrata si cu functia HomeKit prin care Apple vrea sa conecteze device-urile IOS cu senzorii ce-ti fac casa mai inteligenta. Asta chiar imi place. Mai ales ca ma tot joc prin casa cu un raspberry pi.

DSC_1352

 

Aplicatia Foto

Pozele se vor stoca in cloud cu posibilitatea de a fi editate de pe orice device cu IOS. Mai mult editarile vor fi sincronizate intre device-uri. Apple ofera gratuit 5 Gb de stocare pentru mai mult platesti, dar nu mult as spune. 20 gb cu 99 de centi si 200 gb cu 4 dolari pe luna.

DSC_1344

Swift: cireasa de pe tort

Nu sunt programator si nu inteleg diferenta dintre noul mediu de programat aplicatii Swift si programele folosite pana acum. Dar din reactia plina de entuziasm a dezvoltatorilor aflati la eveniment, asa cum ne-au povestit si noua ieri in direct fratii mai mari de la Engadget si The Verge, inteleg ca poate fi vorba chiar de o mica, mare revolutie.

Apple vine cu Swift, un limbaj mai rapid si mai usor menit sa-i ajute pe cei care vor sa dea lovitura cu aplicatii pentru IOS.

Codul scris in Swift poate coexista cu cel scris in  C si Objective-C, limbajele folosite pana acum de dezvoltatorii de aplicatii IOS.

DSC_1555

 

sursa: Live Blog WWDC2014 – The Verge

Mai jos puteti vedea ce spune Redactorul Sef de la The Verge, Joshua Topolsky despre WWDC 2014


Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI