Complicata viață digitală – un studiu Kaspersky Lab despre siguranța online


Atunci când vorbim de siguranța în mediul online, utilizatorii cu vârste de peste 45 de ani sunt mai reticenți decât utilizatorii tineri în a face publice informații personale, dar nu au cunoștințele necesare pentru a identifica o înșelătorie sau o amenințare iminentă. Potrivit unui sondaj Kaspersky Lab, derulat printre utilizatorii de Internet, persoanele cu vârste de până în 24 de ani sunt mai dispuse să dezvăluie informații despre ei în mediul online și își iau mai puține măsuri de protecție, dar înțeleg potențialele amenințări mai bine și le pot recunoaște mai ușor.

Cercetarea a arătat că pentru tineri este ceva normal ca zilnic să facă publice informații despre ei în mediul online, 83% dintre ei folosind mesaje private online, comparativ cu doar 53% dintre cei de peste 45 de ani. De trei ori mai mulți tineri recunosc că au făcut publice informații în mediul online cel puțin o dată: 23%, comparativ cu 7% din cealaltă categorie de utilizatori.

Generația tânără este mai nerăbădătoare atunci când instalează programe sau descarcă anumite fișiere. 26% declară că sar peste detaliile despre termene și condiții atunci când instalează software. Acest lucru ar însemna că nu știu pentru ce tip de date au acordat acces, ce programe suplimentare ar fi putut să descarce sau cum ar fi putut fi modificate setările sistemelor lor de operare. Doar 12% dintre cei de peste 45 de ani trec cu vederea informațiile scrise cu caractere mici. Cei mai tineri sunt mai puțin grijulii și atunci când descarcă fișiere, unul din trei (31%) descărcând fișiere din diferite surse, comparativ cu 10% dintre utilizatorii maturi.

complicated-digital-life

Un respondent din patru (24%) dintre cei cu vârste sub 24 de ani și-ar dezactiva soluția de securitate dacă ar încerca să îi împiedice să instaleze un anumit program, comparativ cu doar 13% dintre cei maturi.

Cu toate acestea, potrivit cercetării Kaspersky Lab, când se confruntă cu o potențială amenințare, utilizatorii tineri au mai multă experiență în a detecta programele malware. Când au fost rugați să descarce un cântec, oferindu-li-se patru variante de format, doar unul din trei (30%) a ales cel mai periculos fișier – “exe”, comparativ cu aproape jumătate (42%) dintre cei cu vârste de peste 45 de ani. Formatul sigur “wma” a fost selectat de doar unul din cinci respondenți din această categorie, dar de 29% dintre cei mai tineri.

Nu este surprinzător că, având în vedere comportamentul lor mai relaxat în mediul online, tinerii riscă mai mult să fie afectați de un program malware. 57% dintre cei aflați în categoria de vârstă sub 24 de ani au avut un astfel de incident în 2015, comparativ cu 34% din cealaltă categorie de vârstă.

Din cauza lipsei de experiență privind riscurile online, cei mai în vârstă au declarat în număr mai mare că nu înțeleg cum le-a fost infectat calculatorul: 17%, comparativ cu numai 10% dintre cei sub 24 de ani.

“Chiar dacă este clar că utilizatorii maturi de Internet își asumă, de regulă, mai puține riscuri cu informațiile personale în mediul online, atunci când se confruntă cu o amenințare cibernetică, nu sunt suficient de experimentați ca să o identifice și să știe ce au de făcut”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Nu există niciun înlocuitor pentru instinctul de conservare online. Este important ca utilizatorii de toate vârstele să fie atenți în mediul online și conștienți de potențialele amenințări, indiferent cât de des folosesc Internetul și pentru ce. De asemenea, aceștia trebuie să aibă instalată o soluție de securitate care să le ofere protecție totală atunci când descarcă și instalează fișiere și comunică online.”

Pentru a-i ajuta pe utilizatori să se protejeze în mediul online și să evite problemele cauzate de incapacitatea de a identifica posibile amenințări, soluțiile Kaspersky Internet Security – multi-device și Kaspersky Total Security – multi-device îi protejează pe utilizatori de cele mai noi programe malware și de amenințările din mediul online.

Aici vă puteți testa cunoștințele despre mediul online: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Mai multe recomandări despre cum să vă protejați în mediul online, găsiți aici: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

*Informațiile sunt luate din sondajele Consumer Security Risks Survey 2015 și Are you cyber savvy? Quiz.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este una dintre companiile de soluții de securitate cu cea mai rapidă creștere și cel mai mare producător privat de soluții de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluții pentru protecție endpoint la nivel mondial (IDC, 2014). Din anul 1997, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securității informatice, care oferă soluții digitale eficiente și expertiză în domeniul amenințărilor IT pentru utilizatori individuali, IMM-uri și companii mari. Kaspersky Lab este o companie multinațională, cu o prezență în aproximativ 200 de țări, unde protejează peste 400 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaspersky.ro.

 

Exit mobile version