Vești bune pentru diabetici – lentile de contact care măsoară glicemia


lentile-de-contact-inteligenteHai să fim sinceri, pe piață apar multe gadget-uri și aplicații inutile. Fără vreun beneficiu real pentru utilizatori. E firesc, suntem încă în plină revoluție tehnologică.

Dar sunt și invenții care merită toată atenția. Google X, diviza Google pentru proiectele alea indrăznețe, unele parcă desprinse din cărțile SF, a dezvoltat tehnologia microsenzorilor ce pot fi integrați în lentilele de contact.

hand-holding-zoomed-in

Primele lentile de contact inteligente care vor ieși pe piață vor avea senzori capabili să măsoare nivelul de glucoză din fluidul eliberat de glandele lacrimale.

Senzorul din lentila de contact va transmite acești indicatori prin wireless către o aplicație de pe telefonul mobil.

Asta înseamnă că cei care au probleme cu nivelul de glucoză îl vor putea monitoriza permanent fără să mai fie nevoie de metoda invazivă de până acum, clasica înțepătură în deget.

Sigur, nici lentilele de contact nu sunt 100% non-invazive și fără riscuri. De exemplu riscul infecțiilor oftalmologice este bine cunoscut printre utilizatorii lentilelor de contact. Acest risc este cu atât mai serios in cazul diabeticilor, care trebuie să acorde o atenție deosebita oricărui tip de infecție.

Dar se pare că această tehnologie e suficient de “coaptă” și sigură incât să se intre în producție. Motiv pentru care Google și Novartis și-au dat mâna pentru producerea lentilelor de contact inteligente.

Hand-holding-webrez

Novartis prin divizia sa pentru sănătatea ochilor, Alcon, va primi licența pentru a produce în prima fază doua tipuri de lentile: cele care măsoara nivelul de glucoză și lentilele care vor corecta dinamic vederea la apropiere.

Visul nostru este să folosim ultimele tehnologii în miniaturizarea electronicelor pentru a ajuta la imbunătățirea calității vieții a milioane de oameni. Sergey Brin

Frumos vis. Este știut că Sergey Brin, cofondatorul Google este foarte interesat de dezvoltarea tehnologiilor dedicate sănătății.

Sergey_Brin,_Web_2.0_Conference

După ce mama sa, fost cercetător la NASA, a fost diagnosticată cu Parkinson, Sergey Brin a aflat că și el are gena care predispune la această boală.

Cofondatorul Google a donat peste 50 de milioane de dolari cercetărilor dedicate acestei boli și este în general un fervent susținător al proiectelor dedicate acestui tip de cauze.

surse:

engadget.com 

Novartis

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI