iPhone 7 sau iPhone 6SS ?


iphone7

Apple a lansat astăzi (7 septembrie) iPhone 7 și iPhone 7 Plus. De jumătate de an se știe  deja că iPhone 7 va avea același design ca iPhone 6, telefon lansat acum 2 ani.

Din acest punct de vedere (al design-ului) iPhone 7 este totuși o dezamăgire și mă gândesc în special la marginile imense (20mm) de sus și jos.

La capitolul îmbunătățirilor interne lucrurile stau mai bine, noul iPhone fiind un telefon cu tehnologii maturizate, puse la punct timp de două generații.

Dar pentru că noutățile reale sunt prea puține pentru a vorbi de un telefon nou, ma gândesc că iPhone 7 poate fi lejer numit și iPhone 6S-S, capul de serie al generației 6.

Dar hai să vorbim de noutăți. Cele mai importante ar fi:  rezistența la apă, camera duală (modelul 7 Plus) și controversata eliminare a mufei de 3.5mm pentru căști.

water-resistant.jpg

Pe planul 2 al noutăților ar fi butonul de home care este fix și este dotat cu un senzor ce “simte” puterea de apăsare și cu un motor taptic pentru oferirea unei experiențe similare butonului clasic.

iPhone 7 vine și cu schimbări în gama de culori. Versiunea Grey Space este scoasă și înlocuită de două noi culori: negru mat și  un negru lucios, numit Jet Black.

apple-jet-black-iphone7-featured.jpg

iphone-7-black.jpg

Camera are un nou senzor, tot de 12 mp dar mai rapid cu 60% și mai eficient cu 30% față de iPhone 6S. Deschiderea de f 1.8  aduce o îmbunătățire de 50% pozelor realizate în lumină redusă, un capitol la care iPhone a fost detronat și tăvălit pe jos timp de aproape 2 ani de concurenții săi direcți, Galaxy S6/S7 și Galaxy Note 7.

De ce două obiective ?

Prin natura lor camerele de pe telefonul mobil nu pot oferi zoom optic. Spațiul prea mic este principala cauză. Soluția găsită de mai mulți producători cum ar fi Huawei, LG și acum Apple, este folosirea unei camere duale.

iPhone 7 Plus are două obiective, unul wide (echivalentul unui obiectiv de 28 mm) și unul tele (echivalentul unui obiectiv de 60mm). Acest sistem dual de lentile permite o apropiere digitală de până la 10x față de iPhone 7 care are o singură cameră și poate face o apropiere digtală de doar 5x.

dualcamera.jpg

Ecranele sunt la aceleași rezoluții ca la modelele anterioare: iPhone 7 are o rezoluție de 720×1280 iar iPhone 7 Plus o rezoluție de 1080X1920. Îmbunătățirea vine la luminozitate, cu 25% mai mare față de 6S. Un alt capitol la care Apple rămâne considerabil în urmă.

Bateria

Apple susține că bateria de pe iPhone 7 ține cu două ore mai mult față de cea de pe 6s. În timp ce iPhone 7 Plus oferă încă o oră de autonomie față de modelul similar de anul trecut. Aș spune că este un plus satisfăcător deși mi-aș fi dorit un telefon mai gros dar cu autonomie mai mare.

Mufa de căști dispare…

Pentru că “scurgerile” de informații și-au făcut treaba și ne-au pregătit din timp, eliminarea mufei de căști nu a mai șocat pe nimeni. Pentru cei care nu vor să investească în căști cu mufa lighting sau wireless, iPhone 7 are în cutie un adaptor de la 3.5mm la lighting. Problemă rezolvată, zice Apple dar ce faci când vrei să încarci în același timp ?

Cei care sunt suficient de curajoși ca Apple și vor să pășească în viitor, cu doar 160 $ pot cumpăra superbele căști wireless Airpods. Căștile wireless se conectează foarte ușor printr-un așa zis chip proprietar W1, adică un bluetooth simplificat la procesul de conectare.

Când nu se folosesc căștile se pun într-o cutie care joacă și rolul de încărcător. Cutia are o baterie cu autonomie de 25 de ore. Căștile par foarte ușor de pierdut, recomand să le legați cu un șnuruleț, ca mănușile pentru copii.

Procesorul este noul A10 Fusion quad core,  cu 40% mai rapid ca A9. La ram, iPhone 7 rămâne tot la 2Gb ca 6S în timp ce iPhone 7 Plus primește 3Gb ram.

Memoria internă din configurația minimă a crescut de la 16Gb la 32Gb, era și timpul. Configurația maximă are 256 Gb.

Telefonul va fi disponibil în SUA din 16 septembrie la prețul de pornire pentru Iphone 7 de 649$.

P.S. Este interesant că și modelele de anul trecut primesc aceeași memorie de 32Gb pentru modelul de start, memoria maximă rămâne tot la 128 Gb.

P.S. 2 Pentru mai multe și mai bine explicate detalii vizionați hands-on-ul lui Marques Brownlee


Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI