Kaspersky Lab își mută infrastructura principală din Rusia în Elveția și deschide primul Centru pentru Transparență


În ciorba reîncălzită a noului război “rece” dintre SUA și Rusia a fost aruncată și Kaspersky Lab, compania rusească ce oferă servicii de securitate cibernetică.

Situație inevitabilă și asta din 3 motive principale: Kaspersky Lab e din Rusia, se ocupă de securitate cibernetică și CEO-ul său, Eugene Kaspersky a făcut Facultatea Tehnică din cadrul KGB.

Unii ar spune că sunt suficiente stegulețe roșii, fără intenție, pentru a fi circumspecți față de  produsele Kaspersky Lab. Alții spun că vor să vadă probe concrete că prin programele sale Kaspersky își spionează clienții.

Motiv pentru care compania rusească a pus la dispoziția terților codurile sursă ale soft-urilor sale sub umbrela “Inițiativei Globale pentru Transparență”, un program anunțat de Kaspersky Lab în octombrie de 2017. Până acum nimeni nu a furnizat asemenea probe concrete.

Interzicerea folosirii de programe Kaspersky Lab de către instituțiile oficiale din SUA și mai nou din Olanda, par a fi mai mult măsuri preventive bazate pe un singur argument rațional, în Rusia companiile de telecomunicații sunt obligate prin lege să coopereze cu agențiile de informații.

Dar Kaspersky Lab și mai ales Eugene Kaspersky nu renunță la lupta de a-și dovedi integritatea.

Ultima său demers este mutarea “proceselor cheie” din Rusia în Elveția. Procesele cheie țin de “păstrarea și procesarea datelor clienților din majoritatea regiunilor” și asamblarea soft-ului, inclusiv actualizările privind detecția amenințărilor.

Pentru a demonstra “integritatea produselor sale” Kaspersky Lab face demersuri ca această mutare să fie supervizată de o terță entitate, care, foarte interesant, trebuie să aibă sediul tot în Elveția.

De asemenea Kaspersky Lab deschide în Elveția primul Centru pentru Transparență, loc unde pot fi evaluate codurile sursă ale programelor sale de către “stakeholder-i responsabili”.

Kaspersky Lab vrea ca tot procesul său de stocare, procesare, asamblare a soft-urilor și codurilor sursă să fie supervizat de “o terță parte independentă, care deține calificarea necesară pentru a face evaluări de software.” În acest scop Kaspersky va sprijini înființarea unei organizații nonprofit la care se pot alătura și alte companii interesate de politici de transparență și responsabilitate.

Consider că toate aceste măsuri sunt bine-venite și ar trebui să devină un standard pentru serviciile de securitate cibernetică, indiferent de cine sunt oferite.

Dar rămâne de văzut cât de mult îi vor ajuta pe cei de la Kaspersky Lab mai ales că ne aflăm într-un context geopolitic și cultural foarte delicat în care încrederea devine o resursă tot mai greu de obținut.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI