Tesla a prezentat acoperișul solar și noua baterie Powerwall

press_solar_home_3.0.jpg

“Într-o singură oră soarele poate oferi necesarul de energie al întregii planete pe un an de zile”

Fabulos, doar că noi nu captăm decât o fracție din energia soarelui. Tesla, bineînțeles, vrea să rezolve această problemă cu acoperișurile solare, o soluție cu avantaje importante față de clasicele panouri solare.

Vineri, 28 octombrie, Elon Musk a prezentat prima  “piesă” din Master Plan-ul său partea a 2a:  acoperișul solar. Evenimentul a fost găzduit în Studiourile Universal din Los Angeles unde s-a filmat popularul serial “Neveste disperate”. Casele din serial au primit acoperișuri noi făcute cu țiglele Tesla.

Ideea de a transforma întregul acoperiș într-un uriaș captor de energie solară, pare atât de logică încât nici nu tresari la asemenea știri, parcă le-ai mai auzit acum 100 de ani, nimic nou sub soare, ca să zic așa.

În realitate acoperișul solar este o noutate și o provocare inginerească pe care Tesla pare că a rezolvat-o.

Acoperișul solar arată ca un unul clasic, dacă nu chiar mai bine. Țiglele sunt realizate din sticlă și tipărite prin hidrotransfer pentru a reproduce texturile țiglelor clasice și a păstra trăsăturile unice ale fiecărei țigle în parte. Dar marea inginerie este filmul fotovoltaic integrat în țigle, cel care face acoperișul să capteze energia solară.

tipuri-de-tigle.jpg

Pentru moment Tesla oferă 4 modele de țigle: texturate, imitație de ardezie, toscană și netede (sticla propriu-zisa, aparent opaca).

De la nivelul străzii țiglele arată ca unele clasice, doar când unghiul de vizualizare se apropie de 90 de grade încep să se observe celulele fotovoltaice.

Musk a prezentat un scurt video pentru a demonstra rezistența țiglelor cu un rezultat previzibil: țiglele Tesla sunt considerabil mai durabile decât cele clasice.

În paralel cu acoperișul solar Elon Musk a prezentat și noua baterie Powerwall 2. Cu o densitate dublă și inverter integrat, Powerwall 2 este capabilă să stocheze 14 kWh și să suporte un vârf de consum de 7kWh, ceea ce este suficient pentru consumul unei case cu 4 camere pe durata unei zile.

section-hero.jpg

Powerwall 2 costa 5500 de dolari. Despre acoperisul solar Musk nu a oferit detalii legate de preț și data de lansare.

Avantajele unui acoperiș solar față de panourile solare clasice:

Estetic – se știe că oricât de subțiri și discrete ar fi panourile solare nu se integrează elegant cu arhitectura casei. Sunt locuri unde nici nu ai voie să le pui pe casă pentru că strici estetica zonei.

Eficiență – prin suprafața mult mai mare de captare, acoperișul solar “lucrează” tot timpul zilei indiferent de poziția soarelui.

Costuri – în loc să plătești un acoperiș clasic + panouri solare plătești doar un acoperiș ceva mai scump. Cu cât mai scump, rămâne de văzut după ce Tesla anunță prețurile.

Ca mod de operare lucrurile sunt destul de simple. Acoperișul susține consumul și încarcă bateria Powerwall 2 pe parcursul zilei, urmând ca seara și noaptea consumul să fie susținut de baterie.

Energia sustenabilă există de ceva vreme dar prețurile mari pentru tehnologiile de captare au îngreunat adoptarea ei.

Elon Musk aplică aceeași strategie cu care a “împins” industria auto spre mașinile electrice.

Creezi interes și cerere pentru o tehnologie revoluționară care rezolvă probleme reale și stringente. Perfecționezi tehnologia și o faci tot mai accesibilă prin volum și soluții convenabile de finanțare.

Popularitatea crescândă a unei asemenea tehnologii, creează presiunea publică și de piață care obligă concurența să se adapteze și să intre în joc.  Moment în care se amplifică și mai mult scăderea prețurilor pe unitate prin creșterea tot mai mai mare a volumului de unități produse.

Un lucru este cert, suntem contemporani cu un om care, aproape de unul singur, schimbă industriile responsabile pentru fenomenul de încălzire globală.

Elon Musk, este un om de afaceri, dar unul din mileniul 21, care prin ce a făcut până acum arată că pune mediul și responsabilitatea socială în general, cel puțin pe același plan cu profitul.

Evident că sunt fan Elon Musk, cine nu ar fi ? Când vezi că fiecare produs al companiilor sale are un impact direct asupra bunului mers al lumii în care trăiești, nu ai altă alternativă decât să fii fan Elon Musk.

sursă: Tesla

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI