iPad Pro devine și mai Pro – WWDC2017


apple_ipad_pro-accessories.jpg

La WWDC Apple a prezentat noua generație de iPad-uri dedicate productivității lansate pentru prima oară în septembrie 2015.

Marea noutate este înlocuirea “iPad Pro”-ului de 9.7 inch cu unul de 10.5 inch. Noul iPad este aproape la aceeași dimensiune ca modelul de de anul trecut, diferența de diagonală venind în principal din reducerea marginilor. (iPad Pro 10.5 inch – 250.6 x 174.1 x 6.1mm,  iPad Pro 9.7 inch – 240 x 169.5 x 6.1mm).

dimensiuni-fizice-ipad-pro-10inch-12inch.png

IOS11

Încep cu  principalul argument pentru care cred că noul iPad Pro va fi un candidat serios pentru înlocuirea laptop-ului, iOS 11.

Noua versiune de iOS pare a fi fost proiectată cu gândul la iPad și vine cu schimbări importante pentru productivitate: multitasking aprope similar cu cel de pe Mac OS, funcție drag-and-drop, un sistem de management al fișierelor prin aplicația Files App, mutarea mult mai facilă dintr-o aplicație în alta, un dock de aplicații dinamic și flexibil ca cel de pe Mac OS.

Ecran

Ecranele folosite în ambele modele sunt tot pe tehnologie LCD și nu OLED dar cu o îmbunătățire importantă, creșterea frecvenței de răspuns la 120 Hz. Motiv pentru care acum Stylus-ul Apple, care d.p.d.v. hardware este același, are cea mai mică întârziere din industrie, de doar 20 ms.

Screenshot-2017-06-07-at-19.25.56.png

Pentru o tabletă cu stylus frecvența de “împrospătare” a ecranului este extrem de importantă, cu cât este mai mare cu cu atât este mai naturală experiența de a scrie și desena cu un “creion” digital.

Pentru a reduce consumul bateriei rata de refresh este dinamică și se activează automat doar când este nevoie, în special pentru video-uri, jocuri sau navigare pe internet, pentru conținutul static rata de refresh scade la 60hz.

ipad-pro-pencil-colors.jpg

Alte caracterstici importante ale noilor ecrane: luminozitatea de 600 de nits, suportul pentru gama de culori P3 și integrarea tehnologiei True Tone. Toate acestea contribuie la redarea culorilor cu mare acuratețe, ceea ce este absolut necesar pentru un instrument dedicat productivității.

De asemenea pelicula anti-reflexie de pe ecran a fost îmbunătățită, care după spusele Apple are acum un grad de reflexie de doar 1.8%.

Componente interne

Despre îmbunătățirile hardware interne Apple a fost destul de vag, specificând doar că procesorul A10X Fusion este cu 30% mai rapid pe partea de CPU și cu 40% mai rapid pe partea GPU (placa grafică) față de modelele din 2016 (iPad Pro de 9.7 inch) și 2015 (iPad Pro de 12 inch).

ipad-pro-productivity.jpg

Noile iPad-uri Pro vin cu modulul de cameră folosit pe iPhone 7 ceea ce este un salt mare față de modulul de pe iPhone 5S folosit în modelele anterioare de iPad Pro.

Asta înseamnă ca de la 8MP cu o deschidere de f/2.4 noile iPad-uri au camera de pe spate de 12MP cu o deschidere de f/1.8 și cu stabilizare optică. Camera filmează 4k iar la rezoluția de 1080p poate filma și în slow motion cu 120 de cadre pe secundă.

Camera de pe față este de 7MP cu o deschidere de f/2.2.

Apple promite că bateria noilor iPad-uri ține 10 ore ca și până acum. Totuși nu se știe dacă păstrarea acestei autonomii, având în vedere creșterea refresh-ului ecranului la 120 de hz,  vine din folosirea unor baterii mai mari sau din alte metode de eficientizarea a consumului.

Conectorul este de încarcare este Lightning și mufa de căști rezistă pe baricade și este prezentă și în noile iPad-uri Pro.

Apple a crescut memoria interna de stocare. astfel că modelul de bază nu mai pleacă de la 32 Gb ci de la 64 Gb iar modelul de top are 512 Gb față de 256 Gb cât aveau modelele anterioare.

Tabletele vor fi disponibile spre sfârșitul acestei luni și vor pleca de la prețul minim de 649 $ (modelul de 10.5, 64Gb, Wi-Fi) până la prețul maxim de 1229 $ (modelul de 12.9 inch, 512Gb, Wi-Fi + Celular).

 

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI