Patentele Tesla devin open source


 

Elon-Musk_950px

“Toate patentele noastre va apartin”– asta e titlul articolului postat ieri de Elon Musk pe blog-ul companiei producatoare de masini electrice Tesla.

Tesla vrea sa inoveze tot. De la modul in care ne deplasam pe pamant, in aer, in spatiu pana la modul in care tehnologia si inovatia in general participa la evolutia civilizatiei.

Ieri, in holul sediului nostru central aveam un perete plin cu patentele Tesla. Astazi ele nu mai sunt. Au fost date jos, in spiritul miscarii open source, pentru evolutia tehnologiei masinilor electrice.

Patentele Tesla devin open source. Oricine care vrea sa faca o masina electrica, poate folosi, cu buna credinta, inovatiile Tesla.

Miscarea open source s-a nascut ca un raspuns al celor mici in fata marilor companii care domina cu solutiile lor proprietar domenii intregi.

Open Source nu este inventia omului modern, a aparut cam de cand omul a inceput sa gandeasca. Principiul este simplu: decat sa mananc singur o vrabie, mai bine mancam impreuna un mamut.

mammoth_hunting

Elon Musk gandeste, mult si bine. Si ce e mai frumos e ca si face ce gandeste si spune.

Am creat Tesla cu gandul de a da nastere transportului sustenabil. Daca deshidem drumul sprea realizarea de masini electrice viabile, dar plantam in urma noastra minele proprietatii intelectuale pentru a-i bloca pe altii, atunci inseamna ca actionam contrar scopului nostru initial.

Fondatorul Tesla, stie ca nu alte masini electrice sunt concurenta sa, ci masinile pe combustibili fosili, mamutul din padure.

 

Avand in vedere ca in fiecare an se produc 100 de milioane de masini pe combustibili fosili este clar ca Elon Musk si Tesla nu se pot bate de unii singuri pentru adoptarea masinilor electrice.

7395851802_f762bcfea9_c

Batalia e mai mare decat pare si nu e doar despre industria masinilor. E batalia dintre economia veche si economia noua. Dintre economia inchisa, egocentrica si economia deschisa, colaborativa.

As merge chiar mai departe si as spune ca e o trecere de la o societate ignoranta la una mai constienta, in care alegerile oamenilor si companiilor nu mai sunt guvernate doar de satisfacerea nevoilor de supravietuire si profitabilitate.

De foarte multe ori, patentele au fost ca o frana de mana pentru umanitate. Multe inovatii, ce amenintau industrii vechi au fost cumparate si aruncate intr-un sertar, evident doar pentru a fi blocate.

In ultimii ani, procesele legate de proprietatea intelectuala,  extrem de costisitoare in termen de bani, resurse si imagine au dus la o schimbare de viziune in randul mai multor companii, mai ales din industria noilor tehnologii.

Ca atare as spune ca asistam la un trend, iar miscarea celor de la Tesla va accelera acest proces de schimbare si foarte probabil va deveni un model pentru noile generatii de companii si antreprenori.

surse: TheVerge | Tesla Blog

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI