Apple a prezentat noile tablete Ipad, noile laptopuri Mac Book Pro si revolutionarul Mac Pro

cook-the-new-ipad

Noile device-uri Apple care vor asedia in curand portofelele noastre au fost prezentate marti 22 octombrie de catre Apple.

Ipad mini cu retina display,Ipad 5, redenumit Ipad Air, laptopurile MacBook Pro cu ultimul procesor de la Intel si revolutionarul desktop Mac Pro.

Cei care visau la televizorul si ceasul Apple mai au de asteptat.
La aceasta prezentare nu a fost loc de surprize, poate doar  rebranduirea tabletei mari de la Apple.

Ipad Mini

tab_hero_ipadmini

Ipad Mini vine cu Retina Display, motiv de bucurie pentru cei care asteptau acest update. Mini-ul are acelasi procesor ca fratele mai mare, adica A7 pe 64 de biti.

Practic acum cele 2 tablete Apple au aceleasi specificatii, diferenta fiind data de marimea ecranului.

Ca dimensiuni noul Ipad mini este mai gros si mai greu fata de vechiul model. Explicabil datorita ecranului care necesita o baterie mai mare. Pretul pentru configuratia de start este de 399$.

Ipad Air

Tableta Ipad Air a fost regina balului, dar nu prin specificatii, de multi preconizate, ci prin rebranduire.

Ce este diferit fata de vechiul model ?

– mai usor, 469g vs 652 varianta Wi-Fi, 478 vs 662 varianta GSM
– mai subtire cu 1.9mm (7.5 vs 9.4mm)
– mai scurt cu 1.2 mm si mai ingust cu 16.2 mm

Dar cea mai mare diferenta este data de procesor: Ipad Air are un procesor pe 64 de biti A7 fata de procesorul pe 32 de biti A6x al vechiului model, Ipad 4.

Pretul pentru configuratia de start este de 499$.

Tabletele vor fi disponibile incepand cu 1 noiembrie inclusiv in Romania.

Mac Book Pro

mac-book-pro

O schimbare majora a fost adusa noilor laptopuri Apple.
Nu neaparat prin plusul de putere al noilor procesoare ci prin eficienta considerabil mai mare in consumul bateriei.

De exemplu un MacBook Pro de 13 inch tine 9 ore iar varianta de 15 inch tine 8 ore!

Ca aspect sunt la fel ca vechile modele, doar cel de 13 inch este o idee mai subtire.

Apple incepe sa umble si la strategia de preturi, ceea ce spune multe. Preturile la Mac Book Pro scad cu 200 de dolari fata de modelele anterioare la data lansarii lor.

Mac Book Pro de 13 inch porneste de la 1299$ in timp ce modelul de 15 inch de la 1999$.

Laptop-urile sunt disponibile deja pe site-ul apple.com.

Mac Pro

mac pro

Computerul de pe birou, nu moare se transforma.
Noul Mac Pro marcheaza inceputul unei noi ere a desktop-urilor workstation: mult mai multa putere la dimensiuni mult mai mici.

Ca echipare Mac Pro este impresionant:  2 procesoare Intel Ivy Bridge E Xeon cu 12 nuclee  2 placi video AMD FirePRo, 6 porturi Thunderbolt, stocare pe PCIe SSD (mult mai rapida ca SSD-urile clasice), usb 3.0 wifi 802.1ac

Ca design este de-a dreptul spectaculos. O  schimbare radicala fata de vechiul model folosit de Apple din 2003, nu doar la nivelul formei dar si al functionalitatii.

Carcasa este un cilindru din aluminiu care are un singur sistem da racire pentru toate componentele interne. Caldura este absorbita prin centrul cilindrului de un ventilator aflat in partea superioara.

Cei de la Apple sunt foarte mandri ca Mac Pro se produce in America. In video-ul de mai jos puteti vedea cum se construieste noul desktop de la Apple.

Datorita acestui design inovator Mac Pro este la fel de silentios ca un Mac Mini, cu alte cuvinte nu prea se aude.

Pretul de pornire de 2999 $ este mai mult decat imbucurator, avand in vedere componentele de mare performanta folosite in configuratia de baza. Sincer ma asteptam sa fie mai scump.

Primele concluzii

E aproape imposibil sa devin fan-ul unui brand sau altul, dar trebuie sa recunosc  ca acum Apple are un portofoliu de produse mature, bine inchegate si pozitionate.

La capitolul ciudatenii as include prezenta in continuare a anticei tablete Ipad 2 in portofoliul Apple la un pret enorm de 399$, la fel cat un Ipad Mini cu retina display si la doar 100$ fata de Ipad Air.

Cateva elemente ale acestei prezentari dau apa la moara speculatiilor:

Redenumirea lui Ipad x in Ipad Air poate ascunde mai mult decat dorinta de a arata ce mic si usor a devenit ultimul Ipad. Cum piata tabletelor se deschide si spre productivitate, vezi de exemplu Microsoft cu tableta Surface, numele  de Ipad Air pare ca vine dintr-o strategie de branding mai ampla, ce lasa loc unui Ipad Pro, cu un ecran mai mare si un procesor de laptop.

Oferirea gratuita a pachetului Iwork cu fiecare nou device arata strategia Apple de a ataca Microsoft si  Google in batalia serviciilor din cloud, veriga slaba a ecosistemului Apple.

Gratuitatea upgrade-ului la Maverick,  noua versiune a sistemului de operare OSX, si scaderea preturilor la Mac Book Pro, ne arata acelasi lucru, Apple vrea sa-si consolideze ecosistemul prin atragerea utilizatorilor sai din mobil spre mediul de productivitate oferit de laptopuri si desktopuri.

 

 

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI