Atenție la oamenii de știință deveniți vedete


Simpaticul Dr. Michio Kaku este un fizician teoretician care a schimbat laboratorul de cercetare cu studiourile de televiziune. Dr. Michio Kaku, co-fondatorul teoriei câmpului string-urilor (complicat, știu) este o acum o personalitate publică recunoscută global pentru modul său șugubăț de a explica publicului larg chestiile complexe din știință.

Oamenii de știință care au ales să promoveze științele exacte au o misiune pe cât de grea pe atât de importantă.

Ei trebuie să traducă în cuvinte puține și simple, concepte, teorii și descoperiri complexe. Dacă vreți să înțelegeți cât de greu este, încercați să citiți un jurnal academic, locul în care cercetătorii își publică lucrările ștințifiice.

Dar tradusul nu este suficient. Pentru a trezi interesul publicului larg, promotorii talentați precum Dr. Michio Kaku, “împănează” aceste traduceri cu elemente care ies un pic din zona exactului și se duc parțial spre ficțiune.

Total acceptabil și de înțeles, mai ales când vin din partea unui fizician teoretician care prin natura lui operează mult cu imaginația.

Dar raportul dintre ce e adevărat și ce e ficțiune trebuie bine reglat și mai ales bine explicat, lucru tot mai greu de făcut în noua economie a atenției în care trăim astăzi.

Toată lumea aleargă după senzațional iar oamenii de știință deveniți vedete pot fi tentați să apeleze la informații senzaționaliste mult dincolo de acea sănătoasă “extensie a imaginației” permisă futurologilor și teoreticienilor.

Dr. Michio Kaku la IBM Think 2018 – “Viitorul Ștințific”

Am urmărit ieri prezentarea domnului Dr. Michio Kaku susținută la conferința IBM Think care are loc în aceste zile la Las Vegas.

În general Dr. Michio Kaku vorbește despre ce o să fie, adică face predicții pe baza ultimelor descoperiri din știință și tehnologie.

Ceea ce s-a și întamplat la IBM Think, futurologul Kaku a vorbit despre cum va arăta viitorul modelat de Inteligența Artificială, roboți, computere cuantice, digitalizarea corpului uman și ingineria genetică care va permite creșterea de organe în laborator și eventual imortalitatea.

Probabil pentru că era la Las Vegas, prezentarea lui Michio Kaku a avut mai multe glume decât predicții. Ceea ce e bine, că prea ne luăm în serios și ne credem Dumnezeu pentru că a mai descoperit o particulă sau am inventat un robot care deschide ușa.

Dar pe lângă obișnuitele exagerări pe care, după cum spuneam mai sus, un futurolog și promotor al științei inevitabil le face, mi-a atras atenția o informație oferită de Michio Kaku despre felul în care comunica în ultimii ani de viață Stephen Hawking.

Michio Kaku a spus că Stephen Hawking comunica pintr-un cip instalat în ochelari care citea undele creierului și apoi scria automat pe un laptop. Wow, mi-am spus, vreau și eu un asemenea cip, mi-aș elibera talentul de atâta chinuială.

Să transformi ideile din cap în fraze scrise, clare și coerente fără a pierde esența nu e întotdeauna o treabă ușoară.

Dar oricât de frumos suna, îmi era evident că așa ceva nu există încă. Undele emise de creier pot fi într-adevăr citite și există pe piață gadget-uri care fac asta prin clasica tehnologie a electroencefalogramei.

Chiar și Stephen Hawking a încercat acum câțiva ani un asemenea device, pe nume iBrain și realizat de start-up-ul NeuroVigil. Rezultatele se pare că au fost fără succes, conform site-ului lui Stephen Hawking.

Foarte explicabil,  nivelul de detectare a undelor creierului este unul foarte grosier. Cu tehnologia de azi putem doar localiza zonele specifice din creier unde se dezvoltă anumite emoții,  tipare de gândire și funcții motorii, evident insuficient pentru a capta gânduri întregi și a le transpune într-un format recognoscibil cum ar fi scrisul.

Unii producători susțin că gadget-urile lor pot influența anumite centre ale creierului fie pentru relaxare sau îmbunătățirea unor facultăți mentale. Alții au reușit să ajute pacienții să miște protezele direct din creier. Performanțe extraordinare dar departe de cititul gândurilor.

Nici măcar “căciula” plină de senzori folosită în laboratoarele de cercetare nu poate transcrie gândurile, ce să mai vorbim de un cip instalat în ochelari.

Și cu toate astea Dr. Michio Kaku a ales să prezinte această informație ca un fapt real, ca ceva ce chiar există. Ceea ce este mai mult decât contrariant, e aproape scandalos. Cum un reputat om de știință poate prezenta o asemenea poveste ca fiind reală ?

În contextul dat este evident că nu e vorba de acel exercițiu de imaginație necasar în emiterea de predicții sau teorii. Michio Kaku nu a făcut o predicție sau a formulat o dorință despre viitor ci a vorbit despre o tehnologie care ar exista în prezent. Culmea e că a vorbit despre ceva ce foarte ușor poate fi verificat, ceea ce am și făcut.

Chiar pe site-ul oficial a lui Stephen Hawking se găsesc informații detaliate despre tehnologiile folosite pentru comunicare.

De-a lungul timpului aceste tehnologii au tot fost schimbate pentru că boala avansa și Stephen Hawking pierdea pe rând controlul asupra mușchiilor.

Dacă la început folosea un fel de joystick controlat cu degetul de la o mână, spre sfârșitul vieții savantul britanic comunica prin mișcările obrazului.

Un senzor de infraroșu, adevărat, instalat în ochelari, detecta mișcările foarte subtile ale obrazului și le transforma în mișcări ale cursorului pe o tastatură virtuală. Programul folosit se cheamă ACAT și a fost realizat de Intel special pentru Hawking.

E posibil ca Michio Kaku să cunoască despre acest subiect mai multe decât restul lumii sau să fi rămas cu informația la anul 2012 când Stephen Hawking a testat device-ul iBrain.

Din păcate există și posibilitatea ca omul de știință, Dr. Michio Kaku să nu mai distingă clar granița dintre realitate și ficțiune, dintre ce există și previziunile sale și să scoată din burtă informații de acest gen.

Mă întreb ce alte lucruri ne mai spun acești oameni de știință deveniți vedete doar pentru a ne impresiona ?

Eu încă sap după informația pe care aparent o deține doar Michio Kaku. Sper să greșesc și să aflu că toate site-urile inclusiv cel oficial al lui Stephen Hawking nu au fost actualizate cu ultimele informații legate despre metodele sale de comunicare și Dr. Michio Kaku știe ce vorbește.

P.S.

Apropo, că tot m-am făcut rău și mă iau de oameni pe internet, citatul “Predicțiile sunt greu de făcut mai ales când sunt despre viitor” este un vechi proverb danez și nu aparține lui Yogi Berra cum eronat a spus Dr. Michio Kaku.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI