Cortana, asistenta sexy, inteligenta si digitala de la Microsoft


Cortana-Nokia-Lumia-1520-landscape

Suntem la inceput. Planeta inca traieste copilaria timpurie a tehnologiei mobile, a device-urilor inteligente pe care le avem in buzunar, la mana, la ochi, la glezna si mai nou la deget.

Dar copilaria e frumoasa, freamata de entuziasm, curiozitate, vise si dorinte de explorare.

In ultimele zile, ni s-a aprins imaginatia la vestea ca Facebook a cumparat Oculus Rift. Realitatea virtuala avand sansa de a deveni o piata mainstream in timpul vietii noastre.

Cu plusurile si minusurile acestei achizitii, cu sperante dar si temeri pentru agenda ascunsa a gigantului Facebook, trebuie sa recunoastem ca aceasta stire ne-a facut sa ne simtim mai aproape de povestile din cartile de Science Fiction.

La fel si Cortana. Inteligenta artificiala in toata splendoarea ei, este inca un vis. Dar asistentele digitale de pe telefoanele noastre, precum Siri pe IOS, Google Now pe Android si mai nou Cortana pe Windows Mobile incep sa semene cu o Eva primordiala a masinariilor care gandesc de unele singure.

Dupa primele impresii ale presei de peste ocean, Cortana pare a fi curtezana care ne va suci mintile dupa telefoanele cu windows mobile.

Stiu, exagerez un pic, dar se pare ca Microsoft a reusit sa-i cucereasca pe jurnalistii de tehnologie cu noua lor asistenta digitala prezentata de Joe Belfiore ieri la conferinta Build2014.

Purtand numele Inteligentei Artificiale din popularul joc Halo, Cortana va fi disponibila incepand cu noua versiune de Windows Phone, si anume 8.1.

Se pare ca si asteptatul da roade, pentru ca aplicatia controlata prin voce de la Microsoft, pare a fi cu adevarat mai aproape de ideea de inteligenta artificiala decat suratele sale Siri si Google Now, lansate deja de cativa ani.

Profesorul de Inginerie a Informatiei Steve Young de la universitatea Cambridge a vorbit intr-un interviu acordat celor de la BBC de aceste diferente:

 “Siri si Google Now au o capacitate limitata de a intelege sensul cuvintelor ce le sunt adresate prin voce. De exemplu daca o intrebi pe Siri ce lucruri stie despre restaurante sau jocuri de baseball, functioneaza foarte bine.

Dar daca o intrebi despre lucruri care nu au fost anterior programate, Siri pur si simplu paseaza acele cuvinte intr-un motor de cautare.

Inteleg ca pentru Cortana, Microsoft a depus foarte mult efort ca aplicatia sa invete in mod automat o paleta semantica mult mai larga si implicit sa o faca capabila de a intelege mult mai mult”

Ca atare aceasta abilitate de a invata permanent obiceiurile si subiectele tale de interes o transforma pe Cortana intr-o adevarata asistenta, care se ocupa de organizarea activitatilor de zi cu zi pastrandu-si evident si functia sa principala de cautare pe internet a informatiilor solicitate prin comanda vocala.

Cei de la Microsoft au discutat cu asistente personale pentru a aduce aplicatia Cortana cat mai aproape de experienta reala.

De aici a aparut ideea agendei virtuale a Cortanei asa cum are orice asistenta personala reala. In aceasta agenda sunt trecute toate informatiile si datele de care Cortana are nevoie si care-i sunt permise sa le cunoasca.

image by theverge.com
image by theverge.com

Posibilitate de a controla ce informatii pot fi cunoscute de Cortana este una foarte importanta, avand in vedere nemultumirea multor utilizatori fata de stilul prea invaziv al altor aplicatii similare, de exemplu Google Now.

Datele din agenda sunt stocate in cloud si pot include contacte, informatii despre locatia biroului si a casei, subiectele tale de interes si multe altele. Din acelasi motive de confidentialitate si transparenta, Cortana te intreaba inainte de a stoca orice informatie pe care o gaseste in agenda sa.

Cortana invata si din felul in care folosesti telefonul, locatiile in care te afli sau din comunicatiile propriu-zise.

O functie foarte interesanta este cea de a lansa o actiune atunci cand un anumit eveniment are loc. De exemplu, daca-i spui “data viitoare cand il sun pe Xulescu, aminteste-mi te rog sa vorbim de subiectul ala-si-ala” , Cortana iti aminteste aceste lucru de indata ce-l suni pe domnul Xulescu.

Si cum noi nu ne-am jucat inca cu Cortana, va povestim din ce am vazut peste gard la fratii mai mari de la TheVerge.

De exemplu daca o intrebi “care este cel mai bun restaurant din apropiere” Cortana iti va afisa un singur restaurat cu cele mai bune review-uri ale utilizatorilor de pe Yelp si nu o lista intreaga asa cum face Google Now. Daca-i spui la plural, cele mai bune restaurante, atunci vei primi o lista completa.

cortana-windows-phone-theverge-1_560

Ceea ce i-a impresionat pe cei de la TheVerge a fost faptul ca dupa ce a dat raspunsul cu restaurantul Cortana intelege corect urmatoarea ta cerere, “arata-mi directia”. Intelege ca e vorba de directia spre restaurantul recomandat.

Acest tip de cautare organica, contextuala ofera acel sentiment ca interactionezi cu o inteligenta artificiala.

Pentru moment, Cortana va fi disponibila doar  in Statele Unite purtand si eticheta de beta.

Echipa Cortana a lucrat cu echipa Bing, motorul de cautare din spatele aplicatiei, timp de 2 ani, intr-un cadru oarecum diferit decat cel uzual intalnit la marile companii, cand mai multe departamente lucreaza la un proiect comun si intra intr-un fel de competitie.

Spiritul de cooperare si fuziunea intr-o singura echipa cu un tel comun par a fi dat roade.

Numele Cortana a fost initial numele de cod urmand ca pentru versiunea comerciala sa se gaseasca o alta denumire. Doar ca Cortana, a prins atat de bine incat a ramas ca varianta finala, o alta decizie atipica fata de politica de branding a celor de la Microsoft.

Toate astea demonstreaza ca Microsoft chiar se repliaza si devine mai flexibil si agil. Cortana apare intr-o perioada in care Microsoft munceste mult pentru a recupera terenul pierdul pe piata device-urilor mobile. Este evident ca doar inovatia si acel element de plus valoare reala pentru utilizatori, pot aduce Windows Phone si terminalele sale Nokia in fruntea optiunilor de cumparare.

Daca Cortana confirma aceasta prima buna impresie iar cei de la Microsoft reusesc sa o implementeze si pe celelalte device-uri windows, cum ar fi Xbox One, PC si ce mai are omul prin casa, atunci e foarte posibil ca asistenta sexy, inteligenta si digitala Cortana sa devina acel hit de care Microsoft are nevoie ca de aer.

Daca adaug la asta si experienta personala de la MWC cu telefoanele Nokia, in mod special Lumia 1020 si 1520, dar mai ales modul proaspat si deschis in care s-a prezentat producatorul Finlandez, pot spune ca viitorul celui de-al treilea ecosistem Windows Phone incepe sa arate tot mai bine.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI