Interviu exclusiv: Sampo Ruoppila de la UrbanistAI ne-a oferit detalii despre urbanismul participativ integrat cu Inteligența Artificială

Cum ar fi să te plimbi în noul parc al cartierului tău și să recunoști alei și piese de mobilier stradal pe care tu le-ai conceput?

Cum ar fi să știi că noul loc de joacă dintre blocuri arată exact așa cum ți l-ai imaginat tu și ceilalți vecini de bloc?

Urbanismul participativ este un concept în dezvoltarea spațiilor publice, prin care cetățenii și toate entitățile interesate, devin actori activi în procesul de design urban.

Mai precis, oamenii își împărtășesc ideile într-un mod vizual și nu doar prin opinii exprimate în mod pasiv în sondajele de opinie.

La GoTech World de anul acesta vom vedea cu preponderență tehnologii care integrează Inteligența Artificială.

Și pentru că ne plac tehnologiile care contribuie direct și imediat la îmbunătățirea calității vieții, ne-a atras atenția UrbanistAI, o tehnologie care aduce AI-ul în urbanismul participativ.

UrbanistAI este o platformă de urbanism colaborativ care integrează inteligența artificială generativă.

Într-un interviu exclusiv, Sampo Ruoppila, Urban Policy Advisor la UrbanistAI, ne-a oferit mai multe detalii despre platformă și despre urbanismul colaborativ.

Domnul Ruoppila va face o demonstrație a platformei sale la GoTech World, ce va avea loc pe 8-9 noiembrie la Romexpo.

În timpul prezentării audiența va putea construi împreună, cu ajutorul AI, un oraș prin intermediul aplicației mobile UrbanistAI.

Mai jos sunt răspunsurile pe care ni le-a oferit domnul Sampo Ruoppila de la UrbanistAI. Răspunsurile au fost ușor editate pentru a oferi o mai mare fluență și claritate.

PT: Care este raison d’etre-ul aplicației UrbanistAI?

Misiunea UrbanistAI este de a ajuta oamenii să își reimagineze spațiile publice ale orașelor lor. Până acum, participarea la planificarea urbană a fost textuală, ducând la descrieri abstracte deschise la interpretări arbitrare. UrbanistAI ajută la vizualizarea imediată a ideilor și la discutarea calității lor împreună. Rezultatele sesiunilor noastre participative sunt memo-uri vizuale explicite.

PT: Ce faceți în rolul dvs. de Consilier de politici urbanistice la UrbanistAI?

Ajut echipa principală să dezvolte metode pentru aplicarea UrbanistAI în diferite situații de planificare și politici de reglementare.

PT: Cum arată un proces de planificare participativă folosind UrbanistAI?

De obicei, lucrăm prin workshop-uri unde participanții colaborează, pentru a crea concepte de planificare (combinații de utilizări și caracteristici ale spațiilor publice) și apoi le aplică în locul real, modificând fotografii cu platforma noastră vizuală creativă bazată pe IA. Astfel de ateliere au fost organizate pentru cetățeni, părți interesate, experți, copii – dar și în colaborări mixte ale acestor grupuri sociale și profesionale.

Image via UrbanistAI.com

PT: Ce provocări ați întâlnit în integrarea AI cu planificarea participativă?

Majoritatea provocărilor din planificarea participativă nu sunt legate de tehnologie, ci de deschiderea guvernelor locale de a înțelege necesitatea și valorea participării. Având în vedere că soluțiile AI au apărut doar recent, provocarea actuală este să încurajăm clienții potențiali să experimenteze beneficiile și potențialul lor și să identifice situațiile în care aceste soluții pot face o mare diferență.

PT: Există vreun proiect sau colaborare viitoare de care UrbanistAI este entuziasmat?

Ne dezvoltăm constant tehnologia și aplicațiile împreună cu clienții noștri. Cu toate acestea, sunt două tipuri noi de dezvoltări pe care le pot menționa. În primul rând, dezvoltăm modele creative IA 3D pentru a ajuta la vizualizarea și discutarea planurilor mai ample cu variații în volumele clădirilor și soluții de design. Primul nostru client pentru acest lucru este Centrul Mohammed Bin Rashid pentru Inovație Guvernamentală din Dubai. Pe de altă parte, în plus față de utilizarea în cadrul workshop-urilor, există o versiune simplificată pentru mobil a platformei UrbanistAI care poate fi folosită pentru a colecta idei de la un număr mare de utilizatori individuali. Participanții la sesiunea mea GoTech vor avea ocazia să încerce versiunea mobilă pentru ei înșiși.

PT: Puteți împărtășii unele studii de caz sau proiecte de succes care au fost facilitate prin UrbanistAI?

Sigur, aș putea da câteva exemple. Un proiect de succes din acest an a fost folosirea UrbanistAI pentru a capta ideile cetățenilor și ale antreprenorilor locali pentru zonele pietonale temporare din Helsinki pe perioada verii.

Un alt exemplu este utilizarea UrbanistAI pentru feedback-ul cetățenilor privind concursurile de arhitectură ale celor două blocuri care urmează să fie dezvoltate în noua capitală a Indoneziei, Nusantara.

Înca un exemplu notabil ar fi, proiectul din Estonia, prin care UrbanistAI ajută cetățenii și părțile interesate să discute îmbunătățirile spațiului public legate de regenerarea în viitorul apropiat a străzii centrale Liivalaia din Tallinn.

Clienții pentru aceste proiecte au fost Orașul Helsinki, UNDP Indonezia și Ministerul Climei din Estonia împreună cu Orașul Tallinn.

PT: Ca o privire asupra viitorului, cum vedeți IA ajutându-ne în construirea și proiectarea orașelor noastre viitoare?

Cel mai important, UrbanistAI este un instrument pentru îmbunătățirea comunicării. Ideea nu este să obții un design finalizat, ci să comunici ideile oamenilor despre cum să îmbunătățești locul. Platforma noastră permite persoanelor care nu sunt designeri profesioniști să se exprime prin limbajul universal al imaginilor. Ca atare, cum și ei își pot vizualiza imediat ideile pentru îmbunătățirea domeniului public, este mult mai ușor să discutăm idei și probleme împreună. Toate acestea ajută la valorificarea inteligenței colective a oamenilor și a părților interesate din diferite domenii și sfere sociale.

PT: Ce avansuri tehnologice sau tendințe considerați ca fiind esențiale pentru dezvoltarea viitoare a UrbanistAI?

În viitor, UrbanistAI poate fi conectat la versiunile digitale ale orașelor pentru a informa mai bine IA despre proporțiile reale ale locurilor și proiectelor. Aceasta ar putea fi prima utilizare centrată pe experiența umană a clonelor digitale ale orașelor.

PT: Aveți vreun gând final despre detalii pe care nu le-am abordat?

Da, e important de menționat că modelele generative vizuale IA pe care le folosim sunt dezvoltate de noi. Acestea au fost proiectate și construite în mod special pentru generarea de imagini caracteristice design-ului urban. Oferim și personalizarea modelelor și interfețelor IA. De exemplu, instruim modele IA generative pentru a reflecta fundalul arhitectural și cultural al orașelor, și multe altele, în funcție de nevoile clientului.

PT: Vă mulțumim foarte mult pentru interviul acordat. 

Și eu vă mulțumesc pentru interes și întrebările adresate.

Te-AI pregătit pentru ce vine?
Abonează-te la "Pulsul AI", newsletter-ul care te ține la zi cu noutățile din Inteligența Artificială. Fără hype sau panică. Doar ce contează.

Ultimele Știri

Noutăți din AI